Babazászló: ezt Ön lájkolná?

Pozitív élménnyé kell tenni a gyermekvállalást, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a tervezett gyerekek megszülessenek. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom május 7-én zárja úgynevezett babazászló pályázatát. Ön milyen zászlót tenne ki a ház falára, ha gyermeke születne? <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/780192">• Nincs mitől félnük a magyar nőknek</a></strong>

Lippai Roland
2011. 05. 04. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a sok évig parkolópályán kezelt magyar népesedési helyzet az utóbbi időszakban kellő „rangot” kapott. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy a mindennapok, a közbeszéd markáns témája lett ez a többdimenziós ügy, hanem kormányzati szintre is emelkedett „a” családpolitika. E fontos fejlemény mögött egy évek óta tartó, nagyon kemény és következetes lobbimunka áll. A Népesedési Kerekasztal számos javaslatot fogalmazott meg az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy Magyarországon is megszülessenek a tervezett gyerekek.

Köztudott: a tavalyi évben tízmillió fő alá esett a népességszám, s igen rosszak az arányok más népmozgalmi mutatók esetében is. Míg 1990-ben 66 405, addig 2010-ben már csak 35 520 házasságot kötöttek. A válások száma 23-25 ezer között mozog.

A Népesedési Kerekasztal „mellett” működik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Erről kevesebbet hallani, holott érdemes pontosítani a feladatmegosztást, ugyanis a kerekasztal a mozgalom lobbiszerve, amely „azon dolgozik, hogy a törvényhozás minél kedvezőbb feltételeket teremtsen a gyerekvállalásnak”. A mozgalmon belül működik a Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft., ahol a munka célja nem más, mint hogy „összegyűjtse a tervezett gyerekek megszületését elősegítő legjobb projekteket, és ezeknek forrást teremtsen”.

Míg a kerekasztal lobbizik és javaslatokat fogalmaz meg a politika irányában, addig az intézet a téma hátterében meghúzódó pszichés-mentális problémák megoldását igyekszik segíteni – mondta el az MNO-nak Túry Krisztina, az intézet munkatársa. Az intézet legújabb akciója a május 7-én záródó „babazászló-pályázat”, amelynek keretében a Facebookon arról lehet szavazni, ha gyermek születik, akkor a szülők melyik zászlót tennék ki a házuk falára.

A babazászló azt hivatott jelezni, hogy egy kisbaba születése nemcsak a családnak, hanem a közösségnek is jó hír, öröm – hívja fel a figyelmet Túry Krisztina. A városképet is feldobhatná, ha a fekete zászlók mellett az újszülöttek érkezését jelző lobogók is egyre gyakrabban bukkannának fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.