Befagyasztották az élelmiszerek árát

Fehéroroszországban kedden befagyasztották számos élelmiszertermék árát, miután jelentősen drágultak az elmúlt időszakban a helyi pénzügyi válság következtében.

MNO
2011. 05. 31. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhatározat értelmében július 1-jéig nem emelhető a hal, a tea, a kávé, a felvágottak és a sajt ára. Az intézkedés a zöldségek és a gyümölcsök széles körére is kiterjed. Május elején 36 százalékkal leértékelték a fehérorosz rubelt, hogy mérsékeljék a nagyra duzzadt folyó fizetési mérleghiányt, amit jórészt az állami kiadások jelentős növekedése okozott a decemberi elnökválasztások idején, amikor Aljakszandr Lukasenkát negyedszer választották meg.

A fehérorosz központi bank devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására, de márciusban felhagyott az intervencióval, amikor Minszk 3 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult Oroszországhoz. A kért összeget várhatóan összeadja Oroszország és a FÁK több más állama. Erről június 4-én döntenek. Fehéroroszország igen sok élelmiszert és fogyasztási terméket importál, amelyeknek az ára megduplázódott a fehérorosz rubel május eleji leértékelése óta.

A fehérorosz gazdasági minisztérium akár 39 százalékos idei inflációt is elképzelhetőnek tart. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy hiperinfláció alakulhat ki az országban, ha elmarad a várt 3 milliárd dolláros külső támogatás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.