Békekoncert Gázában

A palesztinok lakta Gázában lép fel kedden Daniel Barenboim világhírű izraeli karnagy, zongoraművész – közölte az ENSZ hétfőn.

MNO
2011. 05. 02. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli mellett argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkező ünnepelt művész már régóta szorgalmazott egy gázai fellépést. Daniel Barenboim a közel-keleti béketeremtés „zenei nagykövete”, ismert a két nép közötti megbékélést szorgalmazó törekvéseiről. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben West-Eastern Divan néven alapított együttest, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt.

A karnagy európai zenészekkel ad békekoncertet kedden a Gázai övezetben, a radikális Hamász által uralt területen az ENSZ kezdeményezésére. A szervezet közel-keleti béketeremtésen dolgozó hivatala megerősítette, hogy a Hamász hivatalosan nem vett részt az előkészületekben. A koncert 12 óra 30 perckor kezdődik és egy órán át tart majd. A helyszínt a gázai régészeti múzeum közelében jelölték ki: a koncertet egy kultúrházban rendezik. „Örülünk, hogy Gázába megyünk. A gázai civil társadalommal való szolidaritásunk és barátságunk jelének szánjuk a fellépést” – idézte az ENSZ közleménye a karmestert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.