Betiltják az elektromos cigarettát is

Argentínában a parlament alsóháza hétfőn kezdte meg az elektronikus cigaretta betiltásáról szóló törvénytervezet tárgyalását. A dél-amerikai ország így Uruguay, Panama és Kolumbia után a negyedik olyan latin-amerikai állam lesz, amelyik törvényileg szabhat gátat az állítólagos „nikotinpótlónak”.

2011. 05. 11. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentínában 2009 szeptemberében jelent meg több modellje mindenhol – újságosoknál, hivatalokban és persze még a világhálón is – azzal a reklámszöveggel, hogy az elektronikus cigaretta „a dohányzás egészséges élvezete”. Pedig még nincs tudományos magyarázat, amely hitelt érdemlően bizonyítaná, hogy valóban leszoktatja a dohányosokat a valódi cigarettáról. Az egyik gyártó viszont hamis tartalmú reklámjában azt állította, hogy ugyanolyan hatást kelt, mint a régi cigaretták, de káros hatásuk nélkül.

Némileg ellentmond a reklámszlogennek, hogy az elektronikus változat is tartalmaz nikotint, és az illetékes argentin egészségügyi és fogyasztói szervezet (ANMAT) már tavaly nyár óta nem ajánlja használatát. Az ANMAT nem állt meg az ellenreklámnál, és a vámhivatalnak is javasolták, hogy ne engedjék be a határon az ilyen termékeket.

Kanadában sem engedik forgalmazását és reklámját, míg az Egyesült Államokban egyelőre csak nem javasolják, még nem tartanak a betiltásnál. A szenátus tavaly már elfogadta az első változatot, április végén az alsóház három bizottsága is rábólintott, és az államfő, Cristina Fernández de Kirchner is egyetért vele, tehát csak idő kérdése, mikor szavazzák meg a törvényt.

A törvény persze nem kizárólag az elektronikus dohányzásra korlátozódik, hanem a dohányzás összes fajtájára is minden nyilvános helyen. Az egyik nyomós érv az évi negyvenezer halott, aki a dohányzás okozta betegségek miatt veszti életét. A másik pedig az évi átlag 4,33 milliárd pezó, amit az állam például a légzőszervi betegségek kezelésére fordít.

(clarin.com.ar – Argentína)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.