Biztonságosabb lett az ivóvíz

Csaknem 43 ezer ember számára vált biztonságosabbá az ivóvízfogyasztás, miután elkészült a Borsod megyei, sérülékeny földtani környezetben üzemelő Kács-Sály víztermelő telepek diagnosztikai vizsgálata – közölte az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szerdán.

MNO
2011. 05. 04. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség települései ezentúl a kijelölt védőterülettel rendelkező forrásból kapják a kiváló minőségű ivóvizet, ami eddig a vízbázis szennyezése miatt volt bizonytalan. A munkálatokhoz az Európai Unió több mint 91 millió forintos támogatást nyújtott.

A társaság hangsúlyozta: a vizsgálatra azért volt szükség, mert az éghajlatváltozás elmúlt években tapasztalható extrém következményei, illetve a szélsőséges vízjárás óriási károkat okozott sokfelé az országban, a vizeket időről időre szennyező anyagok pedig több területen rontották az ivóvíz minőségét és veszélyeztették az élővilágot.

A projekt két évvel ezelőtt – 2009 márciusában – indult. A szakemberek egyebek mellett felmérték a barlangok, a víznyelők állapotát, illetve a szennyező forrásokat. A meglévő térképeket, légi fotókat aktualizálták, a víz minőségét ismétlődő mintavételekkel ellenőrizték, de kialakították a karsztvíz mennyiségének és minőségének folyamatos ellenőrzésére szolgáló monitoringrendszert is. A szakemberek ezután geodéziai mérésekkel meghatározták a források pontos koordinátáit, a kitermelhető vízmennyiséget és annak utánpótlását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.