időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Bomba robbanhat: lezárták London központjának egy részét + Képek

MNO
2011.05.16. 13:24

Biztonsági riadót rendelt el hétfő délután London központjában a Scotland Yard, miután pokolgépes merénylet lehetőségére utaló figyelmeztetést kapott.

A londoni rendőrség szerint a figyelmeztetés sem helyszínt, sem időpontot nem jelölt meg. Hétfő délután mindazonáltal lezárták London legbelső kerületeinek több kiemelt fontosságú útvonalát, köztük a Buckingham-palotához – a brit királyi család fő londoni rezidenciájához – vezető Mall sugárutat. A Scotland Yard hétfőn nyugalomra intette a londoniakat, ugyanakkor „fokozott éberséget” is kért a lakosságtól.

A BBC nem hivatalos értesülései szerint a kódolt figyelmeztetés az észak-írországi republikánus mozgalom szakadár csoportjaitól származik. A legnagyobb britellenes ulsteri katolikus erő, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, de egyes radikális katolikus csoportok jelezték, hogy nem fogadják el a tartományi rendezést, és folytatják a fegyveres harcot.


A királynő miatt van az egész?

II. Erzsébet királynő éppen kedden indul történelmi jelentőségű írországi látogatására. Személyében száz éve első ízben utazik Írországba brit uralkodó. A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata. A brit elhárítás (MI5) tavaly ősszel fel is emelte az északír vonatkozású terrorveszélyre külön meghatározott készültségi szintet, az addigi „mérsékeltről” „jelentősre” módosítva a riasztási fokozatot. Ez a riasztási szint a hivatalos meghatározás szerint azt tükrözi, hogy az elhárítás „komoly lehetőségként” kezeli valamely merénylet megkísérlését az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy az aznapi biztonsági incidens ellenére nem emeli tovább e készültségi szintet. Az északír kötődésű fenyegetettségen kívüli, általános terrorveszéllyel kapcsolatban tavaly január óta a második legmagasabb szintű készültség van érvényben Nagy-Britanniában. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint „súlyos” terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint „nagyon valószínű” valamilyen terrormerénylet-kísérlet brit földön.


2007-ben történt meg az áttörés

A legmagasabb készültségi fokozat a „kritikus”; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok „azonnali” terrortámadási veszélyről értesülnek. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát – amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona – az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott.


Fotók: Reuters


A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva. Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet már hallatott magáról: fegyveresei két éve két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.