Bomba robbanhat: lezárták London központjának egy részét + Képek

Biztonsági riadót rendelt el hétfő délután London központjában a Scotland Yard, miután pokolgépes merénylet lehetőségére utaló figyelmeztetést kapott.

MNO
2011. 05. 16. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni rendőrség szerint a figyelmeztetés sem helyszínt, sem időpontot nem jelölt meg. Hétfő délután mindazonáltal lezárták London legbelső kerületeinek több kiemelt fontosságú útvonalát, köztük a Buckingham-palotához – a brit királyi család fő londoni rezidenciájához – vezető Mall sugárutat. A Scotland Yard hétfőn nyugalomra intette a londoniakat, ugyanakkor „fokozott éberséget” is kért a lakosságtól.

A BBC nem hivatalos értesülései szerint a kódolt figyelmeztetés az észak-írországi republikánus mozgalom szakadár csoportjaitól származik. A legnagyobb britellenes ulsteri katolikus erő, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, de egyes radikális katolikus csoportok jelezték, hogy nem fogadják el a tartományi rendezést, és folytatják a fegyveres harcot.


A királynő miatt van az egész?

II. Erzsébet királynő éppen kedden indul történelmi jelentőségű írországi látogatására. Személyében száz éve első ízben utazik Írországba brit uralkodó. A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata. A brit elhárítás (MI5) tavaly ősszel fel is emelte az északír vonatkozású terrorveszélyre külön meghatározott készültségi szintet, az addigi „mérsékeltről” „jelentősre” módosítva a riasztási fokozatot. Ez a riasztási szint a hivatalos meghatározás szerint azt tükrözi, hogy az elhárítás „komoly lehetőségként” kezeli valamely merénylet megkísérlését az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy az aznapi biztonsági incidens ellenére nem emeli tovább e készültségi szintet. Az északír kötődésű fenyegetettségen kívüli, általános terrorveszéllyel kapcsolatban tavaly január óta a második legmagasabb szintű készültség van érvényben Nagy-Britanniában. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint „súlyos” terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint „nagyon valószínű” valamilyen terrormerénylet-kísérlet brit földön.


2007-ben történt meg az áttörés

A legmagasabb készültségi fokozat a „kritikus”; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok „azonnali” terrortámadási veszélyről értesülnek. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát – amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona – az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott.


Fotók: Reuters


A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva. Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet már hallatott magáról: fegyveresei két éve két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.