CIA: Kadhafi túlélte a vasárnapi támadást + Képek

Kilátásba helyezték a miszrátai felkelőknek adott ultimátum határidejének meghosszabbítását. Közben a CIA igazgatója úgy nyilatkozott, Moammer Kadhafi túlélte azt a vasárnapi támadást, amely megölte egyik fiát és három unokáját. <br /><strong><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781647" target="_blank">• „Hagyja el az országot, és azonnal engedje át a hatalmat”</a></strong>

MNO
2011. 05. 04. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tripoli kormány kilátásba helyezte szerdán a miszrátai felkelőknek adott ultimátum határidejének meghosszabbítását, miközben az ostromlott városban viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka. A megadásra felszólító pénteki ultimátum kedd éjfélkor járt le. A külügyminiszter helyettese szerint eddig jó jelzéseket kaptak vissza a lakosság részéről, mert mintegy 400 ember tette már le a fegyvert. Ennek fényében megfontolják, hogy a határidőt meghosszabbítsák egy-két nappal – mondta Háled Káim. A városban egyre nagyobb hiány van alapvető fogyasztási cikkekből.


„Legjobb tudomásunk szerint még életben van”

A CIA igazgatója szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető túlélte azt a vasárnapi támadást, amely romhalmazzá változtatta lakóhelyét, s megölte egyik fiát és három unokáját. Leon Panetta az NBC amerikai tévétársaságnak kedden Kadhafiról szólva úgy nyilatkozott, hogy „legjobb tudomásunk szerint még életben van”. Moammer Kadhafi az ellene irányuló felkelés kezdete óta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, s vasárnap óta nem látták. Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes szerdán egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy Kadhafi kedden törzsi vezetőkkel találkozott. A diplomata nem volt hajlandó kommentálni az Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halálával végződött amerikai kommandós akciót. Annyit mondott csupán, hogy országa hosszabb ideje harcolt az al-Kaida terrorhálózat ellen.


Fotók: Reuters


Egyszerű baleset történt

A líbiai felkelők, akik gépkocsiba rejtett pokolgép robbanásáról adtak hírt szerdán Bengáziban, később helyesbítettek, és közölték, hogy egyszerű baleset történt bengázi főhadiszállásuk közelében.
A detonáció következtében betörtek az ablakok egy épületben a bengázi bíróság közelében, ahol a lázadók kialakították főhadiszállásukat. Két ember megsérült, és megrongálódtak a közelben parkoló gépkocsik. Megjelent az autó tulajdonosa, és elmondta, hogy robbanószert tartott a kocsiban, de nem tudja, hogy mitől robbant fel – magyarázta délután egy szóvivő, egy másik pedig azzal egészítette ki, hogy a líbiai fiatalok ünnepléshez használnak robbanószereket, különösen TNT-t.

Ez lett volna az első pokolgépes merénylet a lázadók fellegvárának számító Bengázi városában. A lázadók először arra gyanakodtak, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csoport hajtotta végre a támadást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.