Ciprust is húzzák lefelé a görögök

Egy fokozattal rontotta az euróövezethez tartozó Ciprus adósságosztályzatát is kedden a Fitch Ratings.

MNO
2011. 05. 31. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő „AA”-ról „A”-ra szállította le a besorolást azzal az indoklással, hogy a görög adósságválság komoly kockázatokat jelent a ciprusi bankrendszerre és az állam fizetőképességére nézve. Görögország hosszú futamidejű szuverén belföldi és külső adósságának besorolását nagyjából két hete agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta a Fitch Ratings – „BB plusz”-ról a köztes „BB” és „BB mínusz” fokozatok kihagyásával „B plusz”-ra. A szükséges további konszolidációs intézkedések végrehajtási és politikai kockázatainak emelkedésével indokolta a lépést.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolása van a nemzetközi hitelminősítőknél.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.