Csak 20 magyar cég vállalta a részvételt

Az elmúlt négy évben a gazdasági visszaesés miatt negyedére zsugorodott a világ legnagyobb élelmiszer-ipari vásárán, a kölni Anugán részt vevő magyar élelmiszer-ipari cégek és vállalkozások száma – mondta Kakuk Márta, a Koelnmesse magyarországi képviseletének vezetője kedden Bécsben, az idei kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 03. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007-ben még 87 magyar kiállító volt az őszi kölni szakvásáron, 2009-ben már 47 vállalkozás jelent meg. Az idén ősszel pedig várhatóan 22-24 magyar kiállító mutatja majd be kínálatát az Anugán.

A résztvevők számának csökkenését Kakuk Márta azzal magyarázta, hogy a gazdasági válság jelentősen csökkentette a vállalatok lehetőségeit, kevesebb pénzt tudnak szánni a kiállításokon való részvételre. Példaként hozta, hogy az Agrármarketing Centrum költségvetéséből is törölték azt a mintegy 50 millió forintos összeget, amellyel a magyar kiállítók részvételét támogatta volna az AMC az idei Anugán. Így a korábban jelentkező 31 cég közül csak valamivel több mint 20 vállalta támogatás nélkül is a világ legjelentősebb élelmiszer-ipari szakkiállításán való részvételt.

Kakuk Márta tudomása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium várhatóan mintegy 38 millió forinttal támogatja a kis- és közepes vállalkozások részvételét a különböző nemzetközi bemutatókon. Egy-egy pályázó legfeljebb kétmillió forintos támogatásra nyújthatja be igényét.

Gerald Böse, a Koelnmesse GmbH igazgatótanácsának elnöke a nemzetközi sajtótájékoztatón Magyarországról szólva közölte, hogy az elmúlt években Magyarország részvétele valamelyest hullámzó volt az Anugán, mivel az állami támogatási modellek számos változáson mentek keresztül.

Az idei Anugát október 8–12. között rendezik meg Kölnben. A szervezők mintegy 6500 kiállítót várnak a vásár Rajna menti csarnokaiba. A kiállítók öt kontinens mintegy 100 országából érkeznek a német városba. Az Anugát 284 ezer négyzetméteren rendezik meg. A szervezők arra számítanak, hogy mintegy 150 ezer szakmai látogató megy majd el a kiállításra a világ minden tájáról.

Az MTI kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztériumban korábban azt közölték, hogy 2009-ben mintegy 804 millió euró volt a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kivitel értéke, míg a múlt évben valamivel több mint 750 millió euró értékben vittek magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket Németországba. Tavaly a gabonaexport 13 százalékkal, az olajosmag-kivitel 23 százalékkal, a feldolgozott zöldség- és gyümölcskivitel pedig 12 százalékkal csökkent Németországba. A német piacról származó élelmiszerimport az exporttal szemben 4,6 százalékos növekedést mutatott 2010-ben, és elérte a 788 millió eurót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.