Csak 2019-re épülnek meg az új reaktorok

Az eredetileg tervezettnél két évvel később, 2019 közepére épül meg a délkelet-romániai Cernavoda atomerőművének két új reaktora – jelentette be a projektet felügyelő cég csütörtökön.

MNO
2011. 05. 05. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint a körülbelül négymilliárd euró értékű beruházás további késlekedése akár az ellátásbiztonságot is veszélyeztetheti, mivel Romániának áramtermelése harmadát kell új forrásokból biztosítania 2020-ra. Az egyenként 700 megawatt termelési kapacitásúra tervezett két reaktor építését a több külföldi vállalat által létrehozott Energonuclear vegyes vállalat felügyeli, amelyben a román államnak jelenleg 85 százalékos részesedése van.

A román állam a következő időszakban 40 százalékra tervezi csökkenteni tulajdoni hányadát, mivel nincs elég pénze arra, hogy fedezze a többségi tulajdonosként rá háruló költségeket. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a kormánynak új befektetőket kell keresnie, mivel az eredetileg hat partner közül négy – a francia GDF Suez, a német RWE, a cseh CEZ, valamint a spanyol Iberdola – visszalépett. A „bennmaradt” partnerek az olasz Enel és az ArcelorMittal romániai leányvállalata, ezek mellé jelentkeztek most dél-koreai, kínai, orosz és amerikai cégek – közölte a gazdasági minisztérium.

A cernavodai erőmű építése 30 évvel ezelőtt kezdődött meg, az első reaktorblokk 1996-ban, a második pedig 2007-ben kezdte meg az áramtermelést. Az erőműnek jelenleg két, 706 megawattos reaktora működik, amely a román áramtermelés körülbelül ötödét adja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.