Csak kúszik egyre feljebb és feljebb

A forint szerény mértékben erősödött hétfőn: az eurót délután négy órakor 263,92 forinton jegyezték, szemben a péntek délutáni 264,27 forinttal. A hétvége folyamán a jegyzés 264 forint környezetében ingadozott a nemzetközi kereskedelemben.

MNO
2011. 05. 02. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint az elmúlt héten mindvégig a 264-265 forintos eurójegyzési tartományban mozgott, bár csütörtökön átmenetileg megközelítette a tavaly április-május elejére jellemző 263-as jegyzési szintet is. Hétfőn a nemzetközi hatások mellett javította a forinttal szembeni befektetői bizalmat az áprilisi magyar beszerzési menedzser index (BMI) nagymértékű emelkedése is. Kereskedők szerint a forint árfolyama rövid távon továbbra is a 265-ös eurójegyzések alatt marad, a nemzetközi befektetői hangulat alakulásának függvényében.

Hétfőn a befektetők figyelmét elsősorban az Oszama bin Laden haláláról szóló hírek kötötték le. Az első elemzések a piaci kockázatvállalás javulását, a kockázatosabb befektetési eszközök iránti befektetői érdeklődés növekedését helyezik kilátásba, legalábbis átmenetileg. Hétfőn reggel a dollár kissé erősödött a főbb devizák ellenében pénteken elért mélypontjához képest, amit a piacokon a jelentősebb árfolyam változásokat szükségszerűen követő korrekciós hatásnak tulajdonítottak.

Délutánra a dollár az euróval szemben feladni kényszerült nyereségét: a közös deviza ismét 17 havi csúcs közelébe emelkedett az euróövezeti ipari BMI nem várt mértékű áprilisi javulásának hatására. A mutató emelkedése növelte egy újabb EKB-kamatemelés valószínűségét. Az Európai Központi Bank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését.

A dollár utóbbi időkben tanúsított gyengeségének legfőbb oka az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a többi jegybankéval homlokegyenest ellenkező monetáris politika. Miközben a Fed gazdaságösztönző céllal a kamatok alacsonyan tartásával és mennyiségi enyhítéssel laza monetáris politikát követ, addig az EKB inflációellenes szigorító pályára lépett. A dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően az euró az év eleje óta már tizenegy százalékkal erősödött, míg a forint hasonló okból a dollárral szemben majdnem 15 százalékkal, az euróval szemben pedig több mint öt százalékkal erősödött.

A dollárt 177,81 forinton jegyezték hétfőn délelőtt 1,4855 dolláros eurójegyzés mellett a péntek délutáni 178,11 forintos és 1,4851 dolláros jegyzések után. A svájci frank jegyzése 205,60 forint a pénteki 205,39 forint után, száz japán jent pedig 218,67 forinton jegyeznek a péntek délutáni 218,90 forinttal szemben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.