Csúcstechnológiás biogázüzem kezdi meg működését

A ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az az új, a Norvég Alap támogatásával felépült biogázüzem, amely a térség mezőgazdasági, valamint konzerv- és élelmiszer-ipari melléktermékeinek feldolgozásával állít elő villamos és hőenergiát – közölte a beruházást megvalósító Agrowatt Környezetvédelmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden Kecskemét-Kispáiban, a létesítmény ünnepélyes átadásán.

MNO
2011. 05. 31. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édes Zoltán elmondta: a gazdasági világválság miatt mintegy kétéves csúszással elkészült projekt összességében mintegy 900 millió forintba került. Ebből 1,25 millió eurót, azaz mintegy 340 millió forintot a Norvég Alap pályázati támogatásaként nyert el a vállalkozás. A vezető jelezte: a kategóriájában a térség legnagyobbjának számító új létesítmény próbaüzeme napokon belül elkezdődik. A biogázüzemben Kecskemétről és a város vonzáskörzetéből beszállított sertés-, illetve szarvasmarhatrágyából, konzervgyári kukoricahulladékból, valamint élelmiszer-ipari hulladékokból, maradékokból állítanak elő hő- és elektromos energiát.

Mindemellett a cég kutatóközpontként és referenciaüzemként is működik majd, mely a tulajdonosok szándékai szerint a későbbiekben aktív szerepet vállal a hazai mezőgazdasági biogáz-hasznosítás fejlesztésében és a városban folyó szakirányú képzések gyakorlati hátterének megteremtésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.