Döntenek a Föld tüdejéről

A brazil Correio Braziliense, az Estadao és a Folha de Sao Paulo Dilma Rousseff egészségi állapotáról és a Föld tüdejének számító erdőségek jogviszonyát szabályozó új törvénynek a szavazásáról írt. A baszk Deia és a spanyol konzervatív ABC az energiaár-verseny elmaradását kérte számon a Zapatero-kormányon.

2011. 05. 02. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deia.com, abc.es – Spanyolország

Az Országos Energiabizottság (CNE) szerint a fogyasztók csupán 23-26 eurót takarítanak meg évente, ha valóban szabadpiaci áron juthatnak hozzá két energiaforráshoz. Az ABC arra emlékeztette olvasóit, hogy két évvel korábban Miguel Sebastián szocialista ipari miniszter azzal az ígérettel szabadította fel az áram és a földgáz hatósági árát, hogy a verseny majd leszorítja az árakat. Nem így történt, mert elmaradt a verseny. A fogyasztók is előbb a valóságra voltak kíváncsiak, ezért a 25 millió fogyasztó többsége óvatosságból inkább maradt a régi rendszerben (TUR). Ez utóbbi a spanyol fogyasztók többségét, vagyis az évi 10 kilowattnál kevesebbet felhasználókat jelenti. Az ABC tájékoztatója szerint is jobban jár az a fogyasztó, aki marad a TUR rendszerében, mert évente akár 100 eurót tud megtakarítani.

Correiobraziliense.com.br, folha.uol.com.br, estadao.com.br – Brazília

Dilma Rousseff elnök influenzaszerű tünetekkel bajlódott, amióta visszatért az április közepén tartott kínai körútjáról és szombaton orvosi kezelésre is szorult – árulta el Roberto Khalil Filho, Dilma kezelőorvosa. Az elnök azóta már megérkezett Brazíliavárosba, ahol a parlament kedden akar szavazni az új erdőgazdálkodási törvényről, amelynek elfogadása már csaknem 12 éve húzódik. A mezőgazdasági ágazat becslései alapján nincs rendezve az erdők és a földbirtokok 95 százalékának a tulajdonviszonya. Marina Silva volt brazil elnökjelölt a környezetvédő zöld párt (PV) nevében ellenzi a gyors elfogadást, mert elégedetlen a törvény több pontjával. Ezenkívül lakossági vitát is szeretne, úgy, ahogy azt Dilma Rousseff megígérte a tavalyi elnökválasztási kampány második felében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.