Drámaian megnőtt az abortuszok száma

Több mint harminc százalékkal nőtt egy évtized alatt az abortuszok száma a 40 év feletti nők körében Nagy-Britanniában.

MNO
2011. 05. 31. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakemberek szerint e drámai emelkedés azt tükrözi, hogy növekedett az idősebb nők szexuális aktivitása, miközben nagyobb számban élnek egyedülállóan vagy elváltan, és emiatt a korábbi generációktól eltérően a mostani nemzedék tagjai gyakrabban létesítenek rövid idejű kapcsolatokat.

Tavaly összességében 8179 40 év feletti nő esetében hajtottak végre terhességmegszakítást – közülük több mint 650 nő volt 45 év, 21 pedig 50 év vagy a fölötti – idézte a brit kormánystatisztikákat a The Daily Telegraph brit napilap.

Ann Furedi, a brit terhességmegszakítási tanácsadó szolgálat vezetője rámutatott arra, hogy manapság a nők tovább maradnak szexuálisan aktívak. Ráadásul sok idősebb nő, különösen azok, akik koruk miatt felhagytak a fogamzásgátló tabletta szedésével, nem védekezik, és meglepődik, amikor szembesül azzal, hogy teherbe esett. Ezek a számadatok tartalmazzák azokét is, akik negyvenes éveikben akartak gyermeket vállalni, ám kénytelenek voltak megszakítatni a terhességet, amikor a vizsgálatok során kiderült, hogy a magzat hajlamos a különféle rendellenességekre, köztük a Down-kórra, amelynek kockázata növekszik az évek haladtával – magyarázta Furedi. Az abortuszok többségét ugyanakkor az idősebb nők körében a terhesség 12. hete, az első ultrahangvizsgálat előtt hajtják végre – tette hozzá.

Az adatok jól tükrözik az elmúlt évek brit társadalmi változásait. Az egyedülálló nők száma több mint kétszeresére nőtt az utóbbi három évtizedben. 2009-ben az 50 év alatti nők 43 százaléka még nem élt semmilyen házasságban. A válások száma is emelkedett: miközben 1980-ban háromból egy házasság végződött válással, manapság a házasságoknak mintegy a fele. Ugrásszerűen gyarapodott azoknak a nőknek a száma, akik 40 év felett akarnak gyermeket vállalni. Tavaly 27 ezer ilyen gyermek született, ez a szám kétszerese a két évtizeddel korábbinak.

A fejlett országokat tömörítő OECD egy tavalyi jelentése rámutatott, hogy a brit nők azok közé tartoznak, akik a legkésőbbi időpontra tolják ki a családalapítást, és átlagosan 30 éves korban szülik meg első gyermeküket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.