időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Drámaian megnőtt az abortuszok száma

MNO
2011.05.31. 13:47

Több mint harminc százalékkal nőtt egy évtized alatt az abortuszok száma a 40 év feletti nők körében Nagy-Britanniában.

Szakemberek szerint e drámai emelkedés azt tükrözi, hogy növekedett az idősebb nők szexuális aktivitása, miközben nagyobb számban élnek egyedülállóan vagy elváltan, és emiatt a korábbi generációktól eltérően a mostani nemzedék tagjai gyakrabban létesítenek rövid idejű kapcsolatokat.

Tavaly összességében 8179 40 év feletti nő esetében hajtottak végre terhességmegszakítást – közülük több mint 650 nő volt 45 év, 21 pedig 50 év vagy a fölötti – idézte a brit kormánystatisztikákat a The Daily Telegraph brit napilap.

Ann Furedi, a brit terhességmegszakítási tanácsadó szolgálat vezetője rámutatott arra, hogy manapság a nők tovább maradnak szexuálisan aktívak. Ráadásul sok idősebb nő, különösen azok, akik koruk miatt felhagytak a fogamzásgátló tabletta szedésével, nem védekezik, és meglepődik, amikor szembesül azzal, hogy teherbe esett. Ezek a számadatok tartalmazzák azokét is, akik negyvenes éveikben akartak gyermeket vállalni, ám kénytelenek voltak megszakítatni a terhességet, amikor a vizsgálatok során kiderült, hogy a magzat hajlamos a különféle rendellenességekre, köztük a Down-kórra, amelynek kockázata növekszik az évek haladtával – magyarázta Furedi. Az abortuszok többségét ugyanakkor az idősebb nők körében a terhesség 12. hete, az első ultrahangvizsgálat előtt hajtják végre – tette hozzá.

Az adatok jól tükrözik az elmúlt évek brit társadalmi változásait. Az egyedülálló nők száma több mint kétszeresére nőtt az utóbbi három évtizedben. 2009-ben az 50 év alatti nők 43 százaléka még nem élt semmilyen házasságban. A válások száma is emelkedett: miközben 1980-ban háromból egy házasság végződött válással, manapság a házasságoknak mintegy a fele. Ugrásszerűen gyarapodott azoknak a nőknek a száma, akik 40 év felett akarnak gyermeket vállalni. Tavaly 27 ezer ilyen gyermek született, ez a szám kétszerese a két évtizeddel korábbinak.

A fejlett országokat tömörítő OECD egy tavalyi jelentése rámutatott, hogy a brit nők azok közé tartoznak, akik a legkésőbbi időpontra tolják ki a családalapítást, és átlagosan 30 éves korban szülik meg első gyermeküket.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.