Tambulban, egy észak szudáni faluban szombatonként van tevemájnap, méghozzá rögvest reggelire. Sietni kell annak, aki a megszállottja eme éteknek több okból. Egyrészt, hogy még jusson neki, másrészt, hogy frissen kapja, mondhatni: azon (test)melegében. A teve máját ugyanis azért eszik nyersen, mert sütve betonkemény.
„Ha tevemájat eszem, sokáig bírom a tűző napon anélkül, hogy elfáradnék. Rengeteg energiát ad, és a hangulatomat is javítja” – vallja egy 57 éves férfi, aki Kartúmban lakik és szombatonként már hajnalban úton van Tambul felé tevemájfüggősége okán.
A belsőséget mindig egészen frissen adja az árus, ám nem csupán magában. „Megbolondítja” egy kis citrommal, „nyakon” önti mogyorószósszal, végül hagymakarikák kerülnek rá és – ízlés szerint – chilipaprika. Az egész mixtúra a szakács kezét – is – dicséri: általában a teveböllér maga keveri össze puszta kézzel a tevemájat hozzávalóival. Megmosni nem szokták a májat, vagy ha nagyon muszáj, csak kicsit, nehogy kárba vesszen belőle bármi jó.
(MTI)
Újabb elképesztő részletek derültek ki az alsónemesapáti horrorbalesetről