Egészségmegőrző elixírnek tartják

A nyers tevemájra esküsznek sokan Szudánban remek „energiaételként” és egészségmegőrző elixírként.

MNO
2011. 05. 03. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tambulban, egy észak szudáni faluban szombatonként van tevemájnap, méghozzá rögvest reggelire. Sietni kell annak, aki a megszállottja eme éteknek több okból. Egyrészt, hogy még jusson neki, másrészt, hogy frissen kapja, mondhatni: azon (test)melegében. A teve máját ugyanis azért eszik nyersen, mert sütve betonkemény.

„Ha tevemájat eszem, sokáig bírom a tűző napon anélkül, hogy elfáradnék. Rengeteg energiát ad, és a hangulatomat is javítja” – vallja egy 57 éves férfi, aki Kartúmban lakik és szombatonként már hajnalban úton van Tambul felé tevemájfüggősége okán.

A belsőséget mindig egészen frissen adja az árus, ám nem csupán magában. „Megbolondítja” egy kis citrommal, „nyakon” önti mogyorószósszal, végül hagymakarikák kerülnek rá és – ízlés szerint – chilipaprika. Az egész mixtúra a szakács kezét – is – dicséri: általában a teveböllér maga keveri össze puszta kézzel a tevemájat hozzávalóival. Megmosni nem szokták a májat, vagy ha nagyon muszáj, csak kicsit, nehogy kárba vesszen belőle bármi jó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.