Egyensúlyban kell lenni a szakmának és a hatékonyságnak

A hazai felsőoktatás kétségtelenül küzd hatékonysági problémákkal, a rendszer átalakításakor azonban a fiskális mellett a szakmai szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pénteken az MTI-nek. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/782348" target="_blank">• Hoffmann: Szükség van a Corvinusra, és meg is fog maradni</a></strong>

MNO
2011. 05. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akadémikus hangsúlyozta, eddig nem találkozott felelős döntéshozó által jegyzett, végleges tervekkel a hazai felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban. A szakmai és a hatékonysági szempontoknak azonos súllyal kell szerepelniük a rendszer átalakítása során. A hosszú távú célok és világosan kijelölt funkciók figyelmen kívül hagyásával, csupán fiskális érvek alapján létrehozott struktúra ugyan pillanatnyi megtakarításokat hozhat, de három-négy év múlva még nagyobb problémákat kell kezelni – jelentette ki a professzor. Az egyetemi tanár komoly veszélynek tartja, hogy az átalakítással kapcsolatban elindult a politikai „lobbiharc”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.