Egykor még 20 milliárdot gyártottak

Bezárja utolsó ausztriai gyárát is az egykor monopolhelyzetben lévő Austria Tabak. A gyártást egy másik országba telepíti át a japán tulajdonos, a helyszín kiválasztásáról még folynak az egyeztetések.

MNO
2011. 05. 05. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hainburgi gyár bezárásával 320 munkahely szűnik meg, ebből 240 közvetlenül a gyárban, 80 a bécsi központban. A csoport három másik üzemében már korábban megszüntették a gyártást. A hainburgi gyár termékeinek 60 százalékát exportálta, a termékportfólióban a japán vállalat stratégiai törekvéseinek megfelelően neves nemzetközi márkák is szerepeltek.

Az osztrák dohányipari vállalatot 2001-ben vette meg a brit Gallaher csoport, amit 2007-ben szerzett meg az Austria Tabakkal együtt a világ harmadik legnagyobb dohányipari csoportja, a japán Tobacco International.

Hainburgban 2007-ben még 15-20 milliárd szál cigarettát állítottak elő, tavaly már csak 10 milliárdot. A visszaesést a dohányzók számának csökkenése, a csempészés felerősödése, illetve a termelési és bérköltségek növekedése idézte elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.