Egymást követik a Liszt-koncertek Olaszországban

Liszt Ferenc művei csendülnek fel vasárnap a firenzei Palazzo Vecchio reneszánsz termében. Fülei Balázs zongoraművész koncertjét a toszkán fővárosban zajló Európa-fesztivál keretében tartják.

MNO
2011. 05. 06. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első alkalommal megrendezett Európa-fesztivál díszvendégeként az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország mutatkozik be, mégpedig a Liszt-bicentenárium alkalmából Liszt Ferenc műveivel. Fülei Balázs koncertjének a Palazzo Vecchio városháza legnagyobb és talán legszebb, Sala del Cinquecento terme ad helyet, ahol Liszt Ferenc szerzeményei Giorgio Vasari festményei alatt csendülnek majd fel. A programban Liszt itáliai témájú alkotásai is szerepelnek: az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak, valamint a Velencét és Nápolyt idéző Gondoliera, Canzone és Tarantella. A koncerten jelen lesz Matteo Renzi, Firenze polgármestere, Balla János római magyar nagykövet és a firenzei magyar tiszteletbeli konzul, Ungár Ferenc is.

Az Európa-fesztivál konferenciákkal, kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítéssel és szabadtéri kulturális eseményekkel ünnepli az uniót. Magyarországot a Magyar Turizmus Zrt. milánói képviseletének standja reklámozza Firenze utcáin. Május 9–10-én, szintén a Palazzo Vecchióban az Európai Unió vezetőinek részvételével rendeznek konferenciát, amelyen részt vesz Martonyi János külügyminiszter is.

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben egymást követik a magyar zeneszerző műveit felvonultató olaszországi koncertek. Februárban a római köztársasági elnöki palotában tartottak Liszt-díszkoncertet Magyarország európai uniós soros elnöksége tiszteletére, Giorgio Napolitano olasz és Schmitt Pál magyar államfő részvételével. Áprilisban Velencében, Triesztben és Palermóban rendeztek Liszt-koncertet, május 27-én pedig a Vatikánban, a VI. Pál audienciateremben csendül fel Liszt muzsikája a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.