Egymilliárdos kár származik a rossz térképekből

Évente akár több milliárd forint kárt is okozhatnak a közműveknek és az önkormányzatoknak azok a kivitelezők, akik hanyagságból vagy a rossz minőségű térképek miatt elvágják a vezetékeket – közölte a Geodézia Zrt. kedden.

MNO
2011. 05. 03. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A föld alatti csatornák, kábelek, vízvezetékek esetén a kivitelezők gyakran bújnak ki a felelősség alól azzal, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján nem tudhatták, hogy az adott helyen bármilyen vezeték húzódott. „A közműtérképek pontossága sok helyen valóban kívánnivalót hagy maga után, mert vagy nem megfelelő a térképi alapjuk, vagy a változások átvezetése nem történt meg már jó ideje. Sok olyan város és kisebb település van, amelyik egyáltalán nem rendelkezik közműnyilvántartással” – idézi a közlemény Biró Gyulát, a Geodézia Zrt. vezérigazgatóját.

Még nagyobb probléma, hogy a föld alatti vezetékek helyét sokszor a kataszteri térképekre vetítették rá, amelyek nem pontosak. A kataszteri térképek mintegy negyven százalékát a mai napig nem újították fel annak ellenére, hogy jó részük 40-50 évvel ezelőtt készült, így sokszor tízméteres hibát tartalmaznak. Ma ezek digitális másolata a hivatalos térkép, ezeket kell felhasználni közmű-térképezési célra is. Ha egy GPS-szel felmért vezetéket próbálnak ábrázolni ilyen térképi alapon, nem ritka, hogy a rossz térképi alapállapothoz képest a vezeték ténylegesen az utca másik oldalára esik. Így a műszerrel tájékozódó kivitelező gyakran bajba kerül a közlemény szerint.

A Geodézia vezérigazgatója szerint komoly problémát jelent, hogy jelenleg semmi sem szabályozza a közműtérképek folyamatos frissítését és karbantartását. Korábban volt olyan jogszabály, amely kimondta, hogy bármely ásással, földkitermeléssel járó kivitelezési munka során a kivitelező köteles a nyitott árokban előkerülő vezetékek helyét pontos koordinátákkal rögzíteni, és arról tájékoztatni az adatgazda önkormányzatokat, ez a passzus azonban 2007-ben kikerült a törvényből – hívják fel a figyelmet a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.