Egyre nagyobb az egyiptomi hiány

Egyiptom GDP-arányos államháztartási hiánya 9,38 százalékra nőhet a júliussal kezdődő új költségvetési évben az idei 8,5 százalék körüli deficitről – tartalmazza a pénzügyminisztérium költségvetési terve, amit hétfőn terjesztettek a kormány elé.

MNO
2011. 05. 02. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiány várható növekedése azzal függ össze, hogy az állam növeli kiadásait, hogy élénkítse a gazdaságot. A kormány hétfői ülésén egyebek között 230 milliárd egyiptomi font (1 euró=8,82 egyiptomi font) értékű fejlesztési programot fogadtak el. Áprilisban az egyiptomi pénzügyminiszter jelentősen visszafogta az ország gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését a júniussal záródó költségvetési évre.

Samir Radvan akkor azt mondta, hogy a hazai össztermék (GDP) 2,5-3 százalékkal nő. Kormányzati illetékesek korábban 4 százalékos gazdasági növekedésről beszéltek. A növekedés lassulását az okozza, hogy az egyiptomi zavargások óta nem állt helyre a termelés. Az Egyiptomban január 25-én kirobbant zavargások előtt a kormány 6 százalék körüli GDP-növekedésre számított az egy évvel korábbi 5,1 százalék után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.