Elengedhetetlen a hazafias érzések kialakulásához + Képek

Hiánypótló hadtörténeti könyvsorozat első három kötetét mutatták be a közelmúltban a Hadtörténeti Múzeumban. A Somogyi Győző grafikáival fémjelzett kötetekben neves hadtörténészek biztosítanak írásbeli betekintést az adott korszakokba.

Lóska Márton
2011. 05. 31. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mária Terézia magyar katonái, A szabadságharc katonái, valamint Magyar hadizászlók címen jelentek meg képeskönyvek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Cser Kiadó gondozásában, melyek a magyar hadtörténet egészét összefoglaló könyvsorozat első három példányát jelentik. A tervezett sorozatnak további tíz kötetéről állapodtak meg eddig a kiadóval, de Ságvári György szerkesztő elmondása szerint akár 25 kötetesnek is el tudják képzelni a végleges számot (a hasonló jellegű kiadványoknak komoly hagyományai vannak Európában). A kötetek között terveznek egyes korszakokat részletesen bemutató részeket, mint a megjelentek közül a Mária Terézia magyar katonái és A szabadságharc katonái. Emellett korszakokat átívelő, tematikus könyveket, mint a Magyar hadizászlók, ilyen lesz a kora középkortól kezdődő vár- és erődtörténeti kötet. A kurucok, II. József és Ferenc József katonái, valamint a két világháború közötti Magyar Honvédség egyenruhái is külön kötetet kapnak.


Ságvári a könyvebmutatón „kutatóművésznek” nevezte Somogyi Győzőt, aki „végigrajzolta a magyar történelmet”. A Munkácsy Mihály-díjas festőművész beszédében a neves egyenruha-történészt méltatta: „Mi valamennyien Barczy Zoltán köpönyegéből bújtunk elő” – utalt a sorozaton dolgozó történészekre és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dolgozóira. Somogyi kiemelte: a történelem írott anyag, mely a művész számára vizuális anyaggá válik. A mai vizuális világban pedig elvárható, hogy képekben is megjelenjen történelmünk – tette hozzá. A művész a történelemtudat és a hazafias érzések egészséges kialakulásához, megőrzéséhez elengedhetetlennek tartja a hasonló munkák megjelenését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.