Elfogták a drogkartell egyik vezetőjét

A mexikói hadsereg elfogta a Sinaloa drogkartell egyik feltételezett vezetőjét, aki az előző, a 2010-ben tűzpárbajban megölt főnök helyére lépett – közölték helyi idő szerint csütörtökön a hatóságok.

MNO
2011. 05. 13. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alejandro Poire, a mexikói elnök biztonsági szóvivője elmondta, hogy a most elfogott férfi – akinek nevét nem közölte – Ignacio Nacho Coronelnek, a kartell hármas számú vezetőjének valószínű utóda. Coronelt a hadsereg katonái ölték meg 2010 júliusában a mexikói Guadalajarában. Ő az egyik legközelebbi bűntársa volt a leginkább körözött mexikói kokainbárónak, Joaquin Guzmannak, a Sinaola klán fejének. Coronel volt a szintetikus kábítószerek fő terjesztője.

A mexikói drogkartellek az Egyesült Államokba szállított marihuána, metamfetamin és a kolumbiai kokain legnagyobb eladói. A kartellek élet-halál harcot vívnak egymással a jól jövedelmező amerikai piac és az odavezető útvonalak feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is. A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.