Elhunyt a legmagasabb női kosaras

Harminchét évesen elhunyt az Európa-bajnok lengyel Malgorzata Dydek, a kosárlabda-történelem legmagasabb női profi játékosa.

MNO
2011. 05. 27. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 218 centis, 2008-ban visszavonult center egy hete, brisbane-i otthonában szívrohamot kapott, amely után mesterséges kómába helyezték, de már nem tudták megmenteni. Az ausztrál Northside Wizardsnál edzőként dolgozó Dydek harmadik gyermekével volt terhes, aki szintén meghalt.

A Margónak becézett exjátékos hazája bajnokságán kívül légióskodott a spanyol Valenciánál, a francia Valenciennes-nél és az orosz Jekatyerinburgnál is. Elsőként kelt el az észak-amerikai női profiliga (WNBA) 1998-as amatőrbörzéjén, és 877 dobásblokkolással ő tartja a WNBA-rekordot. A lengyel válogatottal 1999-ben Eb-t nyert, ugyanabban az évben Európa legjobb kosarasává választották. A 2001-es kontinenstornán ő volt a legeredményesebb játékos 24,4-es átlaggal, a jugoszlávok elleni helyosztón 38 pontot szórt. A 2004-es pécsi Euroliga négyes döntőben ezüstérmet nyert a Gdyniával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.