időjárás 3°C Árpád 2023. december 11.
logo

Elhunyt a legmagasabb női kosaras

MNO
2011.05.27. 09:01

Harminchét évesen elhunyt az Európa-bajnok lengyel Malgorzata Dydek, a kosárlabda-történelem legmagasabb női profi játékosa.

A 218 centis, 2008-ban visszavonult center egy hete, brisbane-i otthonában szívrohamot kapott, amely után mesterséges kómába helyezték, de már nem tudták megmenteni. Az ausztrál Northside Wizardsnál edzőként dolgozó Dydek harmadik gyermekével volt terhes, aki szintén meghalt.

A Margónak becézett exjátékos hazája bajnokságán kívül légióskodott a spanyol Valenciánál, a francia Valenciennes-nél és az orosz Jekatyerinburgnál is. Elsőként kelt el az észak-amerikai női profiliga (WNBA) 1998-as amatőrbörzéjén, és 877 dobásblokkolással ő tartja a WNBA-rekordot. A lengyel válogatottal 1999-ben Eb-t nyert, ugyanabban az évben Európa legjobb kosarasává választották. A 2001-es kontinenstornán ő volt a legeredményesebb játékos 24,4-es átlaggal, a jugoszlávok elleni helyosztón 38 pontot szórt. A 2004-es pécsi Euroliga négyes döntőben ezüstérmet nyert a Gdyniával.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.