Elkezdődött az Alstom-per, a tét 30 milliárd forint

Megkezdődött szerdán az Alstom-per Versailles-ban; a bírák a BKV és az Alstom közötti, bankgarancia-lehívásból adódó vitát rendezhetik.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781584" target="_blank"><strong>• Alstom-ügy: visszakövetelhető az előleg + Videó</strong></a>

MNO
2011. 05. 04. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a nanterre-i bíróság nem jogerős döntésében megtiltotta a BKV-nak, hogy hozzáférjen a bankgaranciához, ezt a BKV megfellebbezte, most másodfokon zajlik a per. A BKV tavaly október 20-án bontotta fel a szerződést az Alstommal, amelyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban. A felmondása oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt. A felbontással egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt bankgaranciát, de ennek jogosságát az Alstom vitatta, ezért utóbbi a bírósághoz fordult. A francia nanterre-i bíróság pedig megtiltotta a BKV-nak a bankgarancia lehívását

Az Alstom be is perelte a BKV-t emiatt, s bár az eredeti szerződésben magyar választott bíróságot neveztek meg, az ügy végül egy nanterre-i bíróságon kezdődött meg. A francia igazságszolgáltatás december 9-én hallgatta meg a feleket, majd az Alstom december 21-én közölte, hogy a bíróság nem jogerősen úgy döntött, megtiltja a BKV-nak a bankgarancia lehívását.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna őket. Emiatt nem adták meg a derogációt (jogszabálytól való eltérést) a francia cégnek. A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyártana a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.