Előkerült a „világ legbátrabb asszonya”

A mexikói lapokban két téma érdemel figyelmet. Az egyik, hogy megszólalt a nyilvánosság előtt a világ legbátrabb asszonya, a másik szerint pedig Bin Laden megölése után „Tökmag” Guzmán a világ új első számú közellensége. A portugál Jornal de Notícias az elsők között írta meg, hogy a drogfigyelő szervezet, az OEDT 41 új, legális drogot talált a kábítószerpiacon.

2011. 05. 12. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

eluniversal.com.mx, milenio.com, excelsior.com.mx – Mexikó

Több hónapos bujkálás után megszólalt a nyilvánosság előtt a mexikói Marisol García Valles, a mindössze húszesztendős, kriminológia szakos diáklány, aki tavaly októberben azért kapta a „világ legbátrabb asszonya” címet, mert elvállalta a rendőrfőnöki posztot szülőfalujában. Práxedes G. Guerrero kistelepülés néhány kilométerre fekszik a világ egyik legveszélyesebb városától, Ciudad Juáreztől, és a hölgy a jelek szerint nem tudott csodát tenni. Marisol szülési szabadságot vett ki, de már nem tért vissza állomáshelyére, ezért megfosztották alig két hónapig viselt posztjától. Csak néhány hónappal később került elő, de már az Egyesült Államokban, ahol politikai menedékjogot kért. A már csak volt rendőrfőnök elmondta az ABC News hírműsorában, hogy azért döntött az emigrálás mellett, mert ő, családja és alig egyéves csecsemője is halálos fenyegetést kapott a szervezett bűnözőktől.

A másik hír a világ jelenleg legkeresettebb bűnözőjéről, Joaquín „El Chapo” Guzmánról szól, aki éppen tíz éve szökött meg a legjobban őrzött börtönből. A tíz év alatt nemcsak a legbefolyásosabb mexikói kartellt szervezte meg, hanem felkerült a Forbes magazin leggazdagabb embereinek a listájára is. Sőt már nemzetközi szinten is számolnak vele és kartelljével. A mexikói elnök, Felipe Calderón közölte az egyik mexikói hetilappal, hogy Bin Ladentől eltérően ő élve akarja elfogni „Tökmag” Guzmánt.

jn.pt – Portugália

A portói napilap az elsők között számolt be a Drogfüggők Európai Figyelőjének (OEDT) tavalyi jelentéséről. A gyors riasztási rendszer felmérései megállapították, hogy újabb rekordot döntöttek az új drogfajták, mert 41 új, úgynevezett pszichoaktív kábítószerfélét találtak a hatóságok, amelyek legális úton szerezhetők be. A jelentést azon a napon tették közzé, amikor Lisszabonban, a portugál fővárosban alakuló ülését tartotta az Új Drogok Multidiszciplináris Fóruma. Az OEDT riasztórendszere hangsúlyozta, hogy minden eddiginél gyorsabban fejlődnek az új kábítószerfélék. Wolfgang Götz, az OEDT vezetője sajnálja, hogy a gyors riasztórendszer nem elég hatékony, ezért egyelőre nem tudják megelőzni a droggyártókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.