Emlékhely nyílt Valentinben

Háborús emlékhely nyílt Európa második legnagyobb föld alatti bunkerében, az 1940-es években épített brémai Valentinben.

MNO
2011. 05. 09. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalmas bunkerben a második világháború alatt tengeralattjárókat szereltek volna össze, de az építést végül nem fejezték be a bombatámadások miatt.

A Valentint Bréma északi részén, a Weser folyó partján építették. 1943 májusa és 1945 áprilisa között naponta mintegy 10 ezer munkás dolgozott a négy négyzetkilométernyi területen. A bunker 426 méter hosszú, 97 méter széles és mintegy 33 magas volt, építéséhez 1,8 millió köbméter betont használtak fel. Több ezer kényszermunkás is dolgozott az óriásbunker építésén, közülük mintegy 1300-an meghaltak.

A gigantikus bunkerben azonban egyetlen tengeralattjárót sem szereltek össze, mert amikor már majdnem elkészült, a britek többször bombázták az üzemet, ezért az építkezést – a háború befejezése előtt néhány héttel – leállították. A hatalmas létesítményben vasárnap háborús emlékhely nyílt. A tervek szerint a következő öt évben információs táblákkal ellátott sétautat alakítanak ki a betonkolosszusban. Emellett interaktív kiállításokat és multimédiás rendszert is terveznek.

„A bunker egy kivételesen tanulságos emlékhely, amely a nácik nagyravágyásának és embereket lenéző ideológiájának szimbóluma” – mondta a megnyitón Bern Neumann tartományi kulturális miniszter. Az emlékhellyé alakítást a német állam és a tartomány 3,8 millió euróval támogatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.