Emlékművet ajándékoznak az iráni testvérvárosnak

Emlékművet adományoz Jászberény iráni testvérvárosának, Jazdnak; az alkotás makettjét kedden adta át Juhász Dániel (Fidesz), a város alpolgármestere a délnyugat-ázsiai ország budapesti nagykövetének.

MNO
2011. 05. 03. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 10 millió forint értékű ajándékot május második felében Jászberény a Külügyminisztérium segítségével juttatja el Jazdba. A hivatalos átadási ceremónián részt vesz majd Szabó Tamás fideszes polgármester.

Szaid Szajed Aga Banihasemi, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövete köszönetet mondott azért, hogy a testvéri kapcsolatok szimbolizálására ilyen értékes emlékművet kapnak. Mint kitért rá, nagykövetként fontos feladatának tekinti további magyar és iráni városok együttműködésének megteremtését. Tájékoztatása szerint a két ország közötti kapcsolatok bővítését jelzi, hogy júniustól magyar és iráni egyetemisták kölcsönösen megismerkedhetnek egymás országaival.

Az emlékművet Sisa József iparművész készítette tűzzománc technikával, hagyományos rekeszzománcból és ékszerzománcból. Ezzel a technikával köztéren felállítandó alkotás a világon a művész tudomása szerint még nem született. Sisa József elmondta: a Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló, négy méter magas zománc-fém plasztikát vízfelületen helyezik majd el, amelynek aljára fehér homok kerül, így a nap hatására visszatükröződnek majd az alkotás színei.

Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol aláírták testvérvárosi egyezményt. Azóta a Jászság központjában több iráni küldöttség megfordult, a délnyugat-ázsiai ország kiállításokon, műsoros esteken adott ízelítőt hagyományaiból, kultúrájából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.