Erősebbek a tornádónál is

Alig tettek kárt az amerikai szélerőművekben a déli államokban múlt héten tomboló tornádók.

MNO
2011. 05. 02. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 államban megtalálható szélturbinák számára a 40-80 km/órás, tartós szelek az optimálisak. Az ennél gyorsabb, illetve a hektikusan, löketekben érkező légmozgás akár károsíthatja is a berendezéseket. Iparági szakértők közlése szerint a több mint háromszáz emberéletet követelő múlt heti tornádók szerencsére nagyrészt elkerülték a szélfarmokat, így ezen a téren nem keletkezett jelentősebb kár.

Más területekről ez nem mondható el: a biztosítók becslése szerint a természeti csapás egyedül a biztosított értékekben 2-5 milliárd dolláros kárt okozott a hét érintett államban. Paul Coplemannek, a második legnagyobb amerikai szélerőmű-üzemeltető, az Iberdrola Renewables szóvivőjének közlése szerint a szél sebességét és irányát folyamatosan elemző turbinák automatikusan leállnak, ha a szél túllépné úgynevezett túlélési sebességüket, jellemzően a 210 km/órát.

Múlt héten Alabamában 320 km/órás széllökéseket is mértek. A tornádók legnagyobbrészt Alabama és Mississippi államban pusztítottak, ahol egyáltalán nincsenek kereskedelmi szélerőművek. Az Egyesült Államok eddigi legsúlyosabb, 747 emberéletet követelő, 1925-ös tornádóhulláma ugyanakkor elsősorban Missouri, Illinois és Indiana államban pusztított, azaz olyan helyeken, amelyek ma az amerikai szélipar jelentős szereplői közé tartoznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.