Erősödött a forint

Szerdán kissé megélénkült a forintpiac, a forint erősödött: az eurót délután négy órakor 264,08 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 265,55 forint után.

MNO
2011. 05. 04. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint szerdán a nap túlnyomó részében tartotta a 265-ös eurójegyzés feletti szintet. A forint a múlt héten jórészt a 264–265-ös jegyzési tartományban mozgott, hétfőn a 264-es jegyzések, kedden pedig a 265 feletti jegyzések voltak jellemzőek.

Szerdán kora délután a magyar eurókötvény-kibocsátás kedvező piaci fogadtatása, a négyszeres túljegyzés híre adott némi lökést a forint erősödésének. Ugyanakkor megfordult a dollár erősödése is a nemzetközi piacokon, az euró új 17 havi árfolyamcsúcsot érintett 1,4930 dollár felett, ami a befektetői kockázatvállalási hajlandóság ismételt javulására utal.

A dollárt a vártnál kevésbé növekvő áprilisi amerikai foglalkoztatási adatok rendítették meg és térítették le az – előző hetekben elszenvedett veszteségeit korrigáló – erősödő pályáról. A foglalkoztatás alacsony szintje megerősíti azt a piaci nézetet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kitart gazdaságösztönző laza monetáris politikája mellett, szemben az ezzel homlokegyenest ellenkező értelmű, inflációellenes céllal szigorító monetáris politikát folytató többi központi bankkal, közöttük az EKB-val is. Az eltérő monetáris politikából származó kamatkülönbözet az euró, valamint az eurónál is magasabban kamatozó „kockázatosabb” devizák árfolyamának kedvez az irántuk dollárban jelentkező kereslet miatt.

A dollárt délután négy órakor 176,92 forinton jegyezték 1,4936 dolláros euróárfolyam mellett a kedd délutáni 179,29 forintos és 1,4827 dolláros jegyzések után. A svájci frank jegyzése 206,69 forint a kedd délutáni 207,62 forinttal szemben, száz japán jent pedig 219,47 forinton jegyeznek 221,75 forint után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.