Északi Áramlat: lefektették az első vezetéket

Szerda késő este befejezték a Balti-tengerben futó Északi Áramlat három gázvezetéke közül az első elemeinek elhelyezését a tengerfenéken – közölte az építkezést irányító vegyes vállalat csütörtökön.

MNO
2011. 05. 05. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1224 kilométer hosszú, Oroszországot Németországgal összekötő, évi 27 milliárd köbméter kapacitású első gázvezetéket a társaság tájékoztatása szerint három szakaszban fektették le, és most ezek összehegesztése kezdődhet el. A vezeték tisztítását és tesztelését követően az idei év negyedik negyedévében helyezhetik üzembe az első vezetéket.

A 7,4 milliárd euró tervezett összköltségű, 55 milliárd köbméter összkapacitású Északi Áramlatot építő konzorciumban 51 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az orosz Gazprom. A fennmaradó 49 százalék felett a német E.On Ruhrgas és a BASF-Wintershall (15,5-15,5 százalék), valamint a francia GDF-Suez és a holland Gasunie rendelkezik (9-9 százalék). A konzorcium csütörtöki tájékoztatása szerint a második vezeték lefektetését 2012 áprilisában fejezhetik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.