Ez nem prostitúció, hanem gazdasági bűncselekmény

A becslések szerint mintegy 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak tisztára Magyarországon egy év alatt – mondta Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese pénteken a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 13. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökhelyettes a pénzmosás elleni küzdelemről szóló konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: komoly paradigmaváltásra volt szükség a magyar bűnüldöző szervek részéről, hogy az ilyen bűncselekménytípust megfelelő módon üldözni tudják. Tavaly mindössze nyolc vádemelés született ilyen ügyben, az idén pedig már többtucatnyi – fűzte hozzá. A közhiedelemmel ellentétben a pénzmosás hátterében általában nem kábítószer-kereskedelem vagy prostitúció, hanem gazdasági bűncselekmény áll.

Fontos az állampolgári bejelentéseket ösztönözni, tavaly például hétezer bejelentés érkezett a NAV-hoz, főleg a bankszektorból – mondta. Magyarországon a pénzmosás hátterében általában adócsalás, sikkasztás és hűtlen kezelés áll; az elkövetők között gyakran strómanokat és külföldi állampolgárokat találnak.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy nemrégiben felderített ügyet: egy debreceni könyvelőiroda vezetője által létrehozott bűnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával 300 millió forintnyi hitelt vett fel különböző bankoktól, amelyet aztán nem fizetett vissza. A felvett pénzt később egy legálisan létrehozott vállalkozás bevételeként tüntették fel. Mindezért akár húsz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság az elkövetőkre. A bűnszervezet lebukása után lefoglalták a gyanúsítottak vagyonát, így a kár nagy része megtérült – ismertették a tipikusnak mondott esetet.

A konferencia első napján, csütörtökön a pénzmosás volt a téma, a második napon pedig az offshore-jelenségek elemzésével foglalkoznak a résztvevők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.