„Ezúttal is erőszakba torkollhat az akció”

Június végén újabb török segélyszállító flottilla kel útra a Gázai övezet felé, a török kormány – amerikai felhívások ellenére – nem hajlandó leállítani az akciót – írta pénteken a helyi sajtó.

MNO
2011. 05. 13. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdogan-kormány már előre visszautasítja a felelősséget a flottilla és izraeli egységek közötti esetleges összecsapásért – írták isztambuli újságok. Egy évvel ezelőtt, 2010 májusában a Gázai övezet palesztin lakosságának segélyt szállító hajókat, fedélzetükön zömmel török aktivistákkal, feltartóztatta az izraeli parti őrség. A Mavi Marmara nevű török hajón fegyveres harc tört ki, ennek során kilenc ember életét vesztette.

A török kormány közleménye rámutatott, hogy az újabb flottillát magánszervezetek indítják útnak. Az eredeti terv szerint a hajók május második felében vágtak volna neki az útnak, ám az akciót június utolsó hetére halasztották. A flottilla 15 hajóból fog állni – közölte Serkan Nergis, a török IHH segélyszervezet szóvivője. Az előkészületekben 22 nem kormányzati szervezet vesz részt.

Korábban mintegy 30 amerikai politikus levélben fordult a török kormányfőhöz, arra kérve Recep Tayyip Erdogant, hogy állítsa le a tervezett segélyakciót. Állításuk szerint a segélyszállítmánnyal a szervezők Izraelt akarják provokálni. „Attól félünk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is erőszakba torkollhat az akció” – írták a politikusok. Izrael szigorú következményeket helyezett kilátásba az újabb segélyflottilla elindulása esetére. A Gázai övezet köré vont tengeri blokádnak érvényt fogunk szerezni – hangzott el Jeruzsálemben.

Az Insan Haklari ve Hürriyetleri Yardim Insan Vakfi (IHH), magyarul az emberi jogokért és a szabadságért harcba szálló humanitárius segélyalapítvány egy iszlám értékeken nyugvó nem kormányzati szervezet. Tevékenysége elsősorban természeti katasztrófák és háborúk áldozatainak nyújtott gazdasági, orvosi és szociális segítségnyújtásra terjed ki. Az 1994-ben alapított török tömörülés még a boszniai háború idején jött létre abból a célból, hogy segítse a szerbek támadásait elszenvedő muzulmán lakosságot. Az IHH már mintegy 120 országban, valamint számos konfliktussal terhelt övezetben van jelen, többek között Csecsenföldön, Pakisztánban és a palesztin területeken.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.