Fájni fog a mentőcsomag

José Sócrates portugál kormányfő kedd este tévébeszédben jelentette be, hogy elkészült a mentőcsomag, és 78 milliárd eurót hitelez majd a trojka. Az ehhez kapcsolódó megszorításokat elemzik a lapok. A katalán és a spanyol sajtó is beszámolt a katalán országrészben „tevékenykedő” réztolvajbanda barcelonai elfogásáról.

2011. 05. 04. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lavanguardia.es, elperiodico.com, avui.cat, elpais.com, elmundo.es, abc.es – Spanyolország

A katalán sajtóban is beszámoltak az országrész székhelyén, Barcelonában kedden elfogott 52 tagú réztolvajbandáról. A rendőrség egységei a Sant Martí negyedben csaptak le rájuk. Az akció még nem zárult le, valószínű, hogy újabb harminc személyt vesznek őrizetbe rajtuk kívül. A húsz kocsival és egy helikopterrel kivonuló hatóságok képviselője elmondta, hogy román nemzetiségű az őrizetbe vettek többsége. Tavaly csak Katalóniában több mint négyezer rézlopási esetet jegyeztek fel a hatóságok. Felipe Puig, a kormány belügyi felelőse elmondta, hogy az ügyészséggel együtt már egy éve figyelték a réztolvajokat, és most látták elérkezettnek az időt, hogy lecsapjanak rájuk.

jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt, jn.pt, dn.pt, publico.clix.pt, diarioeconomico.com – Portugália

Az EKB, az EU és az IMF küldöttsége csak csütörtökön mutatja be a Portugáliával kötött megállapodást. Sócrates szerint tulajdonképpen az öt hete elutasított negyedik megszorítócsomagot állították össze, ellenzéke másképp vélekedik. Eduardo Catroga, a szociáldemokraták (PSD) gazdasági felelőse szerint jobban jártak a mentőcsomaggal. Az biztos, hogy mindenki meg fogja érezni, hatását, mert emelik több olyan árucikk áfáját, amely eddig nem érte el a 23 százalékos plafont, de a dohányosok, a járműveket használók is adóemelésekre számíthatnak. Az egészségügyben növelik a volumenkorlátot, és a közalkalmazottak egészségügyi alrendszerének költségvetéséből jövőre harminc százalékot vonnak el, 2013-ban pedig újabb húsz százalékot.

A Diário Económico tudomása szerint bár azt ígérte Sócrates, hogy csak a havi 1500 eurónál több nyugdíjat kapó lakosoktól vonnak el, igazából a havi 600 eurós nyugdíjak címzettjei sem lehetnek nyugodtak. Az iskolák csak az elért célok után kapnak majd pénzt. Az új intézkedésekkel jövőre és 2013-ban összesen 8,8 milliárd eurót akarnak megtakarítani.

A portugál bankok többsége még nem döntötte el, hogy igénybe veszik-e a nekik felajánlott 12 milliárd eurót – a 78 milliárd eurón kívül –, egyelőre saját erőből próbálják feltőkésíteni intézményeiket – mondta Carlos Costa, a jegybank elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.