Fazekas Zidane-nal tárgyalt

A szlovéniai Gradban tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Dejan Zidane szlovén agrárminiszter meghívására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 06. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar agrárminiszter a közlemény szerint a szlovák, az osztrák és a román partnereinek felkeresése után ezzel a találkozóval valamennyi szomszédos EU-tagországba ellátogatott, szakmai téren is erősítve a jószomszédi kapcsolatokat. A szaktárca szerint a megbeszélésen a szlovén agrárminiszter elismerően szólt a magyar elnökség idején a KAP jövőjéről szóló elnökségi következtetések elfogadásáról. Emellett a tárgyalások napirendjén szerepelt az utóbbi hetekben Szlovéniában bekövetkezett tömeges méhpusztulás, főként az ország északi részén, a magyar határ közelében. Mivel néhány eset a magyar oldalon is előfordult, így azok kivizsgálása május 3-án mindkét országban – az érintett terület közös bejárásával – megkezdődött.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy az eredmények kiértékelése után a hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket.

A tárgyaláson szó esett még a mezőgazdasági eredetű bioenergia-termelés jövőjéről is. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdasági földterületek elsődleges hasznosítási célja az élelmiszerek és a takarmányok előállítása. A bioenergia-termeléshez mind etikai, mind gazdasági szempontokat figyelembe véve a szerves hulladékokat, valamint a trágyát és más mezőgazdasági melléktermékeket kell felhasználni, nem pedig a mezőgazdasági termékeket – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.