Feldúlták Cs. Gyimesi Éva sírját

Ismeretlen elkövetők feldúlták a szombaton, május 28-án eltemetett Cs. Gyimesi Éva nyelvész és irodalomtörténész sírját a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

MNO
2011. 05. 31. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap értesülése szerint, amelyről internetes oldalán számolt be kedd hajnalban a lap, az ismeretlen tettesek a síron elhelyezett virágokat elvitték, a koszorúkat pedig szétszórták a szomszédos sírokon. Cs. Gyimesi Éva kolozsvári nyelvész, irodalomtörténész és publicista május 23-án, hétfőn hunyt el, életének hatvanhatodik évében.

Szombaton, május 28-án helyezték örök nyugalomra a Házsongárdi temetőben. Cs. Gyimesi Éva Pulitzer-emlékdíjas publicista 1945-ben született Kolozsváron. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1968-ban, 1994-től 1998-ig az irodalomtudományi tanszék vezetője volt. A Ceausescu-diktatúra idején az egyik meghatározó egyénisége volt az erdélyi és a kolozsvári értelmiségi ellenzéknek. A kommunista rendszer rettegett titkosszolgálata, a Securitate ezért folyamatosan megfigyelés alatt tartotta őt és családját. Megfigyelési aktáját utólag maga Cs. Gyimesi Éva dolgozta fel és adta közre kötetben saját megjegyzésekkel ellátva. A Szem a láncban című könyv 2009-ben jelent meg.

Részt vett 1989 után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megalapításában, 1994-től 1995-ig az RMDSZ magyar oktatási ügyekért felelős alelnöki tisztségét is betöltötte. A rendszerváltás után számos romániai magyar és magyarországi napilapban, folyóiratban jelent meg publicisztikája. Élete során számos kitüntetésben részesült, egyebek mellett 1991-ben a Romániai Magyar Írók Szövetségének díját, 1995-ben a Pro Cultura Hungarica díjat, 1996-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.