Felépíthetik Leonardo hídját

Atlantis Science Center néven megnyílt Szlovákia első szórakoztató tudományos központja Léván (Levice) – írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.

MNO
2011. 05. 04. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostantól 1200 négyzetméteren 85 interaktív játék és szemléltetőeszköz segítségével ismerkedhetnek az érdeklődők a különböző fizikai jelenségekkel, matematikai tételekkel, tudományos érdekességekkel. Minden tárgyhoz magyarázat is tartozik, mely megadja a feladatot, a megoldást, és általános tudnivalókkal, érdekességekkel is szolgál.

A kiállításon a mechanikával, az optikával, az akusztikával, a rezgéstannal, a logikával ismerkedhetnek az érdeklődők. Felépíthetik Leonardo da Vinci hídját, kicsiben földrengést idézhetnek elő, bebizonyíthatják egyebek között Newton, Bernoulli törvényeit és Pithagorasz tételét. Két emeleten, négy nagyobb és tíz kisebb helyiségben helyezték el a főként a fizika különböző ágait bemutató, de a matematika egyes területeivel is foglalkozó, zömében saját fejlesztésű tárgyakat.

Helena Pelesová, a központ igazgatója a lapnak elmondta, hogy előnyös földrajzi fekvése miatt esett a választás éppen Lévára, és külföldi látogatókra is számítanak. Főként az általános iskolák felső tagozatosainak és középiskolásoknak szánják a tárlatot. Rajtuk kívül felnőtteket, családokat is várnak.

A központ megnyitásának kezdeményezője az Atlantis nonprofit szervezet, amely több intézménnyel és szervezettel együttműködve alakította ki az interaktív kiállítást. A Szlovák Tudományos Akadémia és a Szlovák Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek a kétéves előkészítő munkálatokban, amelyek során eddig több mint 110 féle segédeszközt fejlesztettek ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.