időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Felfüggesztettről letöltendő

MNO
2011.05.31. 17:30

Felfüggesztettről letöltendő börtönbüntetésre változtatta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a műszaki ellenőrnek a büntetését, aki társa közreműködésével pénzért igazolta volna egy munka elvégzését tavaly Kaposváron.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Somogy Megyei Bíróság ítéletét, és Kalányos Ferencet vesztegetésben, társát, Dudás Gábort bűnsegédként elkövetett vesztegetésben mondta ki bűnösnek. Kalányos Ferencet két évre eltiltotta a mérnöki foglalkozástól. Az ítélőtábla mellőzte azonban az elsőrendű vádlott esetében a négymillió forintos vagyonelkobzás alkalmazását, valamint az elsőrendű egy év négy hónap, illetve a másodrendű nyolc hónap börtönbüntetésének felfüggesztését.

A tényállás szerint Kalányos Ferenc és Dudás Gábor megbízást kapott a Kaposvárhoz tartozó Kaposfüred elkerülő útjának építésén folyó munkák ellenőrzésére, átvételére. A felmérésről havonta igazolás készült, ennek alapján került sor a vállalkozói díjak kifizetésére. Egy alvállalkozás ügyvezetője azonban azt érezte, hogy Kalányos Ferenc mindenben csak a hibát keresi, a vállalkozói díjak kifizetését késlelteti. Az ügyvezető megtudta, hogy a két ellenőr jó viszonyban van, ezért megkérte Dudás Gábort, beszéljen Kalányos Ferenccel annak érdekében, hogy a hozzáállása változzon meg a cégével szemben. A vádlott azt üzente vissza Dudás Gáborral, hogy tízmillió forintot kér a „rugalmasabb ügyintézésért”. Az ügyvezető elutasította az ajánlatot, de mivel úgy érezte, hogy a műszaki ellenőr magatartása később sem változik, és az általa vezetett társaság jelentős anyagi veszteségeket szenvedett el és a fizetésképtelenség határára került, újra megkérte Dudás Gábort, beszéljen Kalányos Ferenccel. A vádlott ekkor azonban már tizenötmillió forintot kért. Az ügyvezető és a másodrendű vádlott megállapodtak, hogy az első részletet, négymillió forintot 2010. augusztus 9-én, egy kaposvári áruház parkolójában működő kávéház teraszán adja át. A cégvezető viszont értesítette a rendőröket, akik közreműködésével Dudás Gábor a megbeszélt helyen és időben bankjegyeknek látszó papírdarabokat vett át, s rögtön ezután elfogták.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.