Felgyorsulhat Mindszenty boldoggá avatási eljárása

Felgyorsulhat Mindszenty József bíboros, hercegprímás boldoggá avatási eljárása Rómában; ehhez kapcsolódóan az esztergomi bazilikában szombaton a huszadik Mindszenty-emlékmisét tartják, amelyet Erdő Péter bíboros mutat be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak részvételével – mondta a Mindszenty Alapítvány elnöke csütörtökön az MTI-nek.

MNO
2011. 05. 05. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habsburg Mihály, aki Rómában a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjában tájékozódott az eljárás alakulásáról, hozzátette: a szombati misén a szentbeszédet Schönberger Jenő szatmári megyés püspök mondja; a szertartásra országos zarándoklatot hirdettek.

Közlése szerint a boldoggá avatás peranyaga 1994 óta van Rómában. Az eljárás lefolytatásához nagyon sok dokumentum áttanulmányozására van szükség – mondta, példaként említve, hogy az Egyesült Államokban, a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban több mint hétezer iratot tanulmányoztak át, ezeket csatolták a peranyaghoz. „Ezek az anyagok a hercegprímás engedelmességéről, rendkívüli alázatosságáról tanúskodnak” – fogalmazott.

Habsburg Mihály elmondta: tájékozódott az eljárás nemrégiben kinevezett új relatoránál, az olasz Criscuolo Vincenzónál (a relator készíti el az összefoglaló munkát a boldoggá avatási eljáráshoz), aki a Vatikáni Államtitkárság levéltárában 270 dossziét talált, amelyek elsősorban a kommunizmus időszakára vonatkoznak. Ezeket várhatóan év végéig csatolják a peranyaghoz – tette hozzá.

Összesen öt kinyomtatott kötetet vizsgálnak és véleményeznek majd az eljárás során először a történészek, majd szakteológusok, azután a bíborosok. Az ő feladatuk annak megállapítása és igazolása, hogy a boldoggá avatandó „az erényeket hősies fokon gyakorolta”. Vizsgálják majd a Mindszenty József életéhez kapcsolódó két csodás gyógyulás elismerését is, orvoscsoport segítségével. Ez a folyamat 2012-ben lezárulhat – tette hozzá. Az eljárás további menete, hogy a pápa kihirdeti az első dekrétumot
„az erények hősies fokon való gyakorlásáról”, valamint a csodák elismeréséről. Erre remélhetően még 2013-ban sor kerül – vélekedett az alapítvány elnöke.

Walter Brandmüller bíboros, a Pápai Történeti Bizottság volt elnöke, a Santo Stefano Rotondo-bazilikában, Mindszenty József bíboros egykori címtemplomában csütörtökön este olasz nyelvű koncelebrációs szentmisét mutat be a hercegprímás halálának 36. évfordulója alkalmából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.