Félnek a japánok, leállítják a hamaokai erőmű reaktorait

Megkezdődött a hamaokai atomerőmű két reaktorának ideiglenes leállítása pénteken Japánban.

MNO
2011. 05. 13. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tokiótól mintegy 200 kilométerre délnyugatra, Sizuoka prefektúrában található létesítményt a kormánnyal született megállapodással összhangban üzemen kívül helyezik, amíg nem készül el a szökőár elleni nagyobb védelmet nyújtó rendszer.

Az erőművet üzemeltető Chubu Electric Power vállalat a létesítmény 4-es és 5-ös reaktorát állítja le, míg a karbantartás alatt lévő 3-as reaktor zárva marad. Az 1-es és 2-es reaktorokat már korábban leállították, mert kiszolgálták idejüket.

A Hamaoka erőmű olyan helyen van, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos valószínűségét látják annak, hogy erős, akár 8-as fokozatú földrengés következzen be ott a következő évtizedekben.

A kormány azután kérte a létesítmény bezárását, hogy a Fukusima-1 atomerőművet súlyosan megrongáló március 11-i földrengés és szökőár után felülvizsgálta az országban működű 54 atomreaktort. A többi japán atomerőműhez hasonlóan a Hamaoka is a tengerparton áll, mintegy 100 kilométerre Nagoja iparvárostól, a Tokió és az Oszaka és Kobe nagyvárosokat magában foglaló Kanszai régió közötti, stratégiai fontosságú útvonal mentén. Az uralkodó széljárás olyan, hogy egy esetleges radioaktív szivárgás esetén a légáramlatok Tokió felé vinnék a szennyezést.

Az atomerőmű közelében hullámtörőket, illetve más építményeket fognak emelni, amelyek megvédik az erőművet a szökőártól. A munkálatok két-három évet vesznek igénybe, s ezután újraindítják az erőművet. A Hamaoka a Chubu Electric Power áramtermelésének 15 százalékát adja. A kieső mennyiséget a cég hőerőművek termelésének növelésével és más, nyugatjapán cégektől való áramvásárlással pótolja.

A japán hatóságok pénzügyi segítséget ígértek az idei csúcsszezonra. A japán kormány pénteken elfogadta azt a tervet, amely megmenti a fukusimai erőmű üzemeltetőjét az összeomlástól, és lehetővé teszi számára, hogy kifizesse a károsultaknak a több tíz milliárd dolláros kártérítést. Első becslések szerint a kártérítés összege meghaladja a 60 milliárd dollárt.

A kabinet államkötvényeket bocsát ki, a befolyt összeget egy pénzalapba utalja, amely gyarapításához hozzájárul minden japán energiaipari vállalat. Az alap lesz a hitelezője az atomerőművet működtető legnagyobb ázsiai energiaipari vállalatnak, a Tepco cégnek. A vállalat értékesíteni fogja saját vagyonának egy részét, nem fizet osztalékot, létszámleépítést és bércsökkentést hajt végre. A tervet még jóvá kell hagynia a japán parlamentnek is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.