Felszámolnák a „következmények nélküli ellenőrzések rendszerét”

Hétfőn nyújtja be az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló új törvényjavaslatát az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a parlamentnek, amellyel a „következmények nélküli ellenőrzések rendszerét” szeretnék felszámolni – tájékoztatta közleményben az MTI-t pénteken Rogán Antal, a testület fideszes elnöke.

MNO
2011. 05. 06. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új előterjesztés alapján az ÁSZ által feltárt hiányosságok esetében a jövőben kötelező lesz visszajelezni a megtett intézkedésekről, ráadásul szoros határidővel. Eddig az ellenőrzött szervezeten múlt, készít-e intézkedési tervet azután, hogy az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmét a feltárt hiányosságra. Ezenkívül az intézkedési terv megvalósulását ellenőrizheti az Állami Számvevőszék utólagosan. Ennek keretében lehetőség lesz a megtett intézkedések helyszíni vizsgálatára is.

A javaslat szerint a büntető törvénykönyv módosításával büntetőjogi tényállássá válhat a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése. Ez azt jelenti, hogy ha nem működik közre az ellenőrzött szervezet a számvevőszék munkájában, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a cég vezetője vagy az ellenőrzött területért felelős vezető, ha meghiúsítja a közpénzek felhasználásának vizsgálatát, az ellenőrzés lefolytatását.

Közleményében Rogán Antal reményét fejezi ki, hogy a javaslat hozzájárul a közpénzekkel való felelős gazdálkodáshoz és a közvagyon védelmének erősítéséhez, melyek a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit jelentik. A bizottsági elnök leszögezi, hogy az elmúlt több mint húsz évben az Állami Számvevőszékről szóló törvény nem igazán segítette a szerv munkáját, hiszen az ellenőrzöttek lényegében megtagadhatták az együttműködést anélkül, hogy bármilyen komolyabb szankcióval kellett volna szembenézniük. „Úgy gondoljuk, a most benyújtott törvényjavaslat évtizedek jogszabályi hiányosságát szüntetheti végre meg, rendezetté, átláthatóvá és szigorúan ellenőrizhetővé téve a közpénzek felhasználását” – zárja közleményét a fideszes politikus.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.