Filmfesztivál a Balatonnál?

A Balaton térsége megfelelőbb helyszíne lenne egy rangos magyar filmfesztiválnak Budapestnél – jelentette ki Szőcs Géza kulturális államtitkár az idei cannes-i filmfesztiválon történtekről megfogalmazott közleményében.

MNO
2011. 05. 31. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy egy ilyen, szeptember végi fesztivál akkor lenne igazán sikeres, ha a minőségi ázsiai filmgyártás fő európai kapuja lenne. Szőcs Géza továbbá azt is felvetette, hogy a fesztiválon egy fiatal filmesekből álló zsűri az ötven éve a világon bárhol készült, általa a legjobbnak tartott filmet jutalmazhatná.

Évek óta foglalkoztatja egy hazai rendezésű nemzetközi filmfesztivál gondolata – írta Szőcs Géza államtitkár az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglalójában. Szőcs Géza a közleményben részletesen beszámolt arról, hogyan került kapcsolatba a MAPSz nevű produceri szövetséggel, amely azzal a tervvel kereste meg, hogy 2012 szeptemberétől nemzetközi filmfesztivált akar indítani, amely később A kategóriás filmfesztivállá válhatna. Az államtitkár leszögezte, hogy a kormány részéről soha nem ígért semmilyen pénzbeli támogatást a kezdeményezésnek, azonban a MAPSz ennek ellenére is kivitelezhetőnek ítélte meg a tervet.

Szőcs Géza összefoglalójában kitért az idei cannes-i filmfesztiválon a Screen által tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésre, amelyet a rangos folyóirat a MAPSz által tervezett fesztivál megtárgyalására szervezett meg. Mint hangsúlyozta, azért vett részt a szűk körű rendezvényen, mert tisztázni akarta, hogy a fesztivál szervezői csak elvi támogatásra számíthatnak a kormányzattól.

Az államtitkár úgy értékelte, a sajtóreggelire meghívást nem kapott magyar személyek nyilvánvalóan provokatív céllal akartak bejutni a rendezvényre, és céljukat el is érték, hiszen – mint fogalmazott – „ettől kezdve a híradások nem arról szóltak, hogy nemzetközi tanácskozás vitatta meg Cannes-ban egy budapesti filmfesztivál lehetőségét, hanem hogy két producert »verőlegények« kidobtak onnan”.

Szőcs Géza kifejtette: „egy filmfesztivál csak akkor lehet sikeres, ha nemcsak a szűkebb produceri és szélesebb filmes szakma támogatja, hanem az egész ország”. Az államtitkár közölte, hogy a magyar film és a magyar kultúra kérdésében is általános politikai és társadalmi konszenzus kialakítását tartja szükségesnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.