Fölényes győzelmet arattak a konzervatívok a voksoláson + Képek

Elsöprő győzelmet arattak a konzervatívok a hétfői előre hozott választáson Kanadában. Az eddig kisebbségben kormányzó párt 167 helyet szerzett a 308 fős törvényhozásban.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/779620" target="_blank"><strong>• Hogyan lesz ebből többség? Valakinek engednie kell + Képek </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781088" target="_blank"><strong>• Összeomlottak a liberálisok: ennek ki lesz a nyertese?</strong></a>

MNO
2011. 05. 03. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Stephen Harper miniszterelnök által vezetett konzervatívok a voksok közel negyven százalékával a mandátumok 54,2 százalékát szerezték meg. A választások másik nagy győztese az Új Demokrata Párt, amely 102 helyet szerzett.



A voksolás két nagy vesztese a liberális párt, amely csupán 34 helyet szerzett, míg három évvel ezelőtt több mint kétszer ennyi mandátumot szereztek. A másik nagy bukást a Bloc Québécois könyvelhette el, mivel csak négy mandátumot tudott szerezni, szemben a korábbi 49-cel.



„Micsoda csodálatos éjszaka!” – kezdte beszédét Harper. Jelenthetem, hogy sikerült egy stabil és erős konzervatív többségű kormányt létrehozni – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik a hétfői napon nem rá szavaztak. A konzervatív kormányfő 2006-os hivatalba lépése óta már két választást nyert meg, de pártjának egyik esetben sem sikerült a mandátumok többségét megszereznie.



A liberálisok és a Bloc Québécois vezetője a választási bukás után bejelentette lemondását.


Fotók: Reuters


(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.