Fontos találkozót tart a német kancellár és Orbán Viktor

Az Angela Merkel kancellárral való találkozó áll a magyar miniszterelnök csütörtökön kezdődő, kétnapos németországi látogatásának középpontjában. Orbán Viktor – akinek kíséretében lesz a többi között Matolcsy György nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, továbbá Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – már szerda este megérkezik Berlinbe.

MNO
2011. 05. 04. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A protokoll szerint a vizit hivatalos munkalátogatás. Az MTI értesülése szerint Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel kancellár mindenekelőtt a magyar uniós elnökségről, a hátralévő időszak feladatairól, valamint az Európai Unió előtt álló legsürgősebb teendőkről tárgyal majd, de napirenden szerepelnek a kétoldalú kapcsolatok kérdései is.

Számítani lehet arra, hogy a miniszterelnök ismerteti egy éve hivatalban lévő kormánya fő politikai és gazdasági reformcélkitűzéseit. Az ezzel kapcsolatos magyar törekvés az, hogy a Magyarország számára mind politikai, mind gazdasági téren kulcsfontosságú partner Németország jobban megismerje a magyar reformszándékokat, amelyekkel kapcsolatban – különös tekintettel a médiatörvényre, illetve az új alaptörvény kidolgozásának folyamatára, valamint a válságadóra – a német sajtóban és egyes német vállalatok részéről a közelmúltban bírálatok és kételyek is megfogalmazódtak. Ebből kiindulva a magyar kormányzati és jogalkotási szándékok megismerése német igény, azok hiteles megismertetése ugyanakkor alapvető magyar érdek.

A politikai kapcsolatok mellett a kétnapos látogatás középpontjában a gazdasági együttműködéssel, a magyarországi német befektetések további ösztönzésével kapcsolatos kérdések – illetve találkozók – szerepelnek. Ez utóbbiak fő szervezője a legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank, amely Magyarország miniszterelnöke számára két rendkívül fontos fórumot is szervez. Az elsőt – a berlini magyar nagykövetséggel együttműködve – Josef Ackermann bankelnök jelenlétében a Deutsche Bank képviseletén csütörtök este Berlinben, ahol Orbán Viktor mintegy 300 meghívott vendég – köztük gazdasági és a politikai élet vezető képviselői – előtt ismerteti a magyar uniós elnökség eddigi munkáját és célkitűzéseit, valamint a magyar gazdaság reformját célzó törekvéseket, illetve a német beruházók számára kulcsfontosságú magyarországi befektetési környezetet, lehetőségeket.

A meghívott vendégek között ott vannak a Magyarország iránt hagyományosan elkötelezett német vállalatok, köztük az Audi, a Bosch és a Knorr Bremse vezetői. A program szerint a miniszterelnök előadását pódiumvita követi. A következő hasonló fórumra szintén a Deutsche Bank szervezésében már a vizit másnapján az európai pénzügyi világ központjának számító Frankfurtban kerül sor, ahol Orbán Viktor kormányfő – és a hírek szerint Matolcsy György miniszter is – egyfajta befektetői prezentációt tart.

Az MTI információi szerint a frankfurti befektetői találkozó – amelyre több mint 50 vendéget, kifejezetten „szakmai közönséget„ várnak – összefüggésbe hozható Magyarország tervezett eurókötvény-kibocsátásával is. Az Államadósság Kezelő Központ ugyanis április közepén a többi között a Deutsche Bankot kérte fel a tervezett eurókötvény kibocsátásával kapcsolatos találkozók megszervezésére.

Előzetes értesülés szerint Orbán Viktor a magyar gazdaság- és pénzügypolitika fő irányairól tart előadást, amit Matolcsy György miniszter is saját prezentációval egészít ki a többi között az államadósság kezelését célzó törekvésekről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.