Fordulat a Demjanjuk-perben + Videó

Fordulat a németországi Demjanjuk-perben – a holokauszttúlélők körében „Rettegett Ivánnak” nevezett ukrán származású férfi a vád szerint csaknem 30 ezer zsidó meggyilkolásában segédkezett a lengyelországi sobibori haláltábor őreként. Az amerikai állampolgárságú ukrán háborús bűnöst egyszer már halálra ítélte az izraeli legfelsőbb bíróság, de az ítéletet később bizonyítékok hiányában megsemmisítették. Közben újabb bizonyítékok kerültek a müncheni ügyészség birtokába, ezért az Egyesült Államok másfél évvel ezelőtt átadta Demjanjukot Németországnak.

MNO
2011. 05. 04. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a HírTV felvételét!


Meglepő fordulatot vett a Demjanjuk-per Németországban. A vádlott védőügyvédje a vizsgálati fogság felfüggesztését, azonnali szabadlábra helyezést és kártérítést követel védencének. Mindezt azért, mert kiderült, Demjanjuk 1393-as sorszámú SS-szolgálati igazolványa KGB-s hamisítvány. Ezt nemcsak az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda szakértője állapította meg, hanem egy 1985-ből származó FBI-jelentés is megerősítette.

„Felmentést, szabadlábra helyezést és kártérítést követelek. A védencem ártatlan. Az államügyészségnek és a felpereseknek semmi bizonyítékuk nincs, ami védencem bűnösségét igazolná. Még azt sem tudják bizonyítani, hogy Demjanjuk egyáltalán Sobiborban volt-e vagy sem. És arra sincs semmi bizonyíték, hogy segédkezett-e a nácik gyilkosságaiban. A szolgálati igazolvány egy hamisítvány. De ha valódi is lenne, akkor sem lehetne bizonyítani, hogy részt vett-e Demjanjuk a megsemmisítésekben” – jelentette ki Ulrich Busch védőügyvéd.

Az ügyvéd szerint Demjanjuk ártatlansága mellett szól az is, hogy a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, és a foglyoknak nem volt más választásuk, mint az SS-tisztek parancsainak teljesítése. Az államügyészség hat év börtönbüntetést kért a 91 éves Demjanjukra, aki a tárgyalóteremben tolószékben vagy ágyon fekve, legtöbbször lehunyt szemmel hallgatta végig az ellene felhozott vádakat, és mindvégig tagadta bűnösségét.

A másfél éve húzódó tárgyalás kifárasztotta már mind a felpereseket, mind a vádlottat. Nem hiszem, hogy ez a legutóbbi fordulat bármit is változtatna a tényeken. A helyzet teljesen világos. Demjanjuk ott volt a haláltáborban és részt vett a gyilkosságokban, már csak azt nem tudjuk, milyen módon, milyen minőségben. Pontosan ezt kifogásolja a védelem. De itt nem részletkérdésekről van szó, hanem arról, hogy Demjanjuk a gyilkológépezet része volt – mondta Stefan Schünemann államügyész.

A holokausztáldozatok hozzátartozói Demjanjuk passzív magatartását a meggyilkoltak emlékének meggyalázásának tartják. Az ügyben május közepén hoznak ítéletet.

(Hír TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.