Független királyságot követelnek

Vietnam katonákat vezényelt ki, hogy megfékezze hmong nemzetiségű keresztények tüntetését, akiknek egy része független királyság megteremtését követeli – közölték pénteken diplomáciai források, a kormány pedig azt, hogy a mozgolódás még mindig tart.

MNO
2011. 05. 06. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy hétezren demonstrálnak több napja a távoli, hegyvidéki Dien Bien tartományban, a Kínával és Laosszal közös északnyugati határ közelében, de a nehezen megközelíthető térségből kevés hír érkezik. Több ottani tisztségviselőt sikerült telefonon elérni, de nem voltak hajlandók kommentálni az eseményeket. Egy katolikus pap, aki a közelben lakik, térségbeli híveket idézve arról számolt be, hogy katonákat vezényeltek ki, azok körbevették a tiltakozókat, s a környéken kikapcsolták az áramot és a távközlést. A tüntetők fogva tartanak legalább egy tárgyalni küldött kormánytisztviselőt – tette hozzá.

Az ilyen méretű demonstrációk ritkák Vietnamban, ahol a hatalmon lévő kommunista párt nem tűri el az ellenzékiséget. Dien Bien a délkelet-ázsiai ország egyik legszegényebb tartománya, ahol – az ott jártak beszámolói szerint – igen kezdetleges az út-, víz- és villanyhálózat. Vietnamban 54 elismert etnikai csoport él, köztük számos kisebbség az északi és központi hegyekben, s több közülük szembeszállt a központi kormánnyal a francia gyarmati uralom utáni években. A hmongok hegyi emberek, eredetileg Dél-Kínából valók, s egy részük Vietnam, Laosz, Mianmar és Thaiföld hegyvidéki területein telepedett le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.