Furcsa táblacsere Révkomáromban

Néhány napja új tábla fogadja a révkomáromi kórházba érkezőket, a korábbi felirattal ellentétben már csak szlovákul szerepel rajta a kórház szó – hívja fel a figyelmet a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál kedden.

MNO
2011. 05. 03. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírportál szerint a korábbi tábla több évtizede hirdette szlovákul és magyarul is: kórház. Az új táblán azonban ez már csak szlovákul szerepel. Teljesen nem „szlovákosodott” el a felirat, akad rajta magyar nyelvű szöveg is: „Üdvözöljük”. A táblacsere sokakat felháborított, míg az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés pedig bejelentette: levélben fordulnak a révkomáromi kórházat működtető Forlife nonprofit szervezethez, melyben kérik a magyar felirat visszaállítását. Révkomárom közéleti és politikai személyiségeit is meg kívánják szólítani, írják alá a tiltakozó levelet, de minden polgárt erre kérnek majd. A Bumm az ügyben megkereste Viktor Dudást, a kórház igazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben ő nem illetékes hivatalosan nyilatkozni.

Tanácsára ezért a portál a Forlife nonprofit szervezetet irányító AGEL SK Rt. szóvivőjét, Andrea Benovát kérdezte meg. „Felhívtuk a figyelmét arra, hogy két éve a Rákóczi Szövetség által indított Neked magyar kampány révén a kórház pályázott és támogatást nyert kétnyelvű feliratok elhelyezésére az intézményben” – olvasható az anyagban. A szóvivő csak három nap múlva válaszolt. Mint írta, a logójukhoz kapcsolt használati utasítás alapján készült a tábla, és nem hiszi, hogy bármiben is hibázott volna társaságuk.

Példaként azt hozta fel, hogy a VÚB bank, a Slovenská sporitelna vagy a mobilszolgáltatók sem használnak nemzetiségi nyelvű feliratokat. „Miután a Forlife nem állami intézmény és nem is önkormányzati szerv, nem vagyunk kötelesek kétnyelvű megnevezéseket használni” – állította írásbeli válaszában a szóvivő. „Fontolóra vehetjük egy kétnyelvű tábla legyártását, de ismétlem, ez nem kötelességünk” – szögezte le Andrea Benová.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.