Görögország már az euróövezetből való kilépést fontolgatja

A német Der Spiegel tudomása szerint Görögország fontolgatja a kilépést az euróövezetből. A hetilap bizalmas forrásból megtudta, hogy az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak Luxemburgban a kérdésről.

2011. 05. 06. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Der Spiegel szerint a görög adósságátütemezés is napirenden lesz, és az Európai Bizottság az összehívott ülésen le akarja beszélni Görögországot a kilépésről – főleg Wolfgang Schaeuble, a német gazdasági miniszter –, de hivatalosan az EU és a német kormány is tagadja a tanácskozás tényét. A görög szándékra hathattak a portugál mentőöv szerda óta kiszivárogtatott részletei és feltételei, amelyről több szakértő kijelentette, hogy könnyebbek, mint a tavalyi görög és az ír mentőcsomagéi.

Egy esetleges görög kilépés azért kockázatos az EU szempontjából, mert láncreakciót indíthat el, idézte a Der Spiegelt a portugál Jornal de Negócios. A német lap megtudta, hogy Schaeuble magával vitte Luxemburgba azokat a kimutatásokat és tanulmányokat, amelyek azt bizonyítják, hogy „elkerülhetetlen” az adósságátütemezés.

Milyen következményekkel járhat a görög kilépés? A tőke meneküléséhet vezethet, az új deviza pedig 50 százalékos leértékeléssel indulhat, vagyis tovább nőnének a görög adósságszolgálat terhei. Görögország egyébként az elmúlt hetekben megpróbált visszatérni a nemzetközi piacokra, de nagy nehézségekbe ütközött.

A portugál mentőöv érdekes kísérőjelensége, hogy vagy a tőzsde zuhant, vagy az államkötvények kamatai emelkedtek a részletek fokozatos közlése ellenére. Sőt, a londoni adatszolgáltató ügynökség, a CMA Datavision új tízes csődlistáján Portugália a hét eleji ötödik helyről visszakerült a negyedik helyre.

Jeórjiosz Papakonsztantinu, a görög pénzügyminiszter a Bloomberg hírügynökséghez eljuttatott e-mailben cáfolta a német Der Spiegel állításait, és leszögezte, hogy kormánya nem akar kilépni az euróövezetből, a közölt információkkal a lap ártott a görög kormánynak, amely megpróbálja átszervezni államháztartását. Rajta kívül még a szocialista kormányfő, Jeórjiosz Papandreu egyik forrása is cáfolta a feltételezést. „Az ilyen cikkek csak a spekulánsoknak kedveznek, akik ellenkeznek a határozott cáfolattal” – jelentette ki a hírforrás.

Ellenben nem cáfolta az euróövezet péntek esti ülését, amit pedig az osztrák kormány szóvivője, Thomas Weiglein megtett, sőt Jean-Claude Juncker is, aki az Eurogroup vezetője. Vele ellentétben az EU két forrása is megerősítette a péntek esti luxemburgi tanácskozás tényét, de egyikük tagadta, hogy napirenden lenne a görög kilépés vagy adósságátütemezés ügye. Még a német kancellár, Angela Merkel szóvivője sem akart kommentárt fűzni a tanácskozáshoz, de ő is cáfolta a görög napirendet.

A The New York Times is reagált a Der Spiegelben megjelent cikkre, és felvázolta a három lehetséges témát a görög kilépés helyett: a görög és a portugál államnak nyújtott segítség, illetve az EKB új elnökének megválasztása lesz a napirend Luxemburgban.

(cmjornal.xl.pt, jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt, diarioeconomico.com – Portugália)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.