Gyurcsány akcióban: „Mekkora pofont ne adjak?”

Át akarja rendezni a szocialista párt belső erőviszonyait Gyurcsány Ferenc, s képet szeretne kapni a saját támogatottságáról is – így látja Kiszelly Zoltán a volt szocialista pártelnök keddi akcióját. Egy machiavellista politikai fogásról van szó – állítja Simon János, aki szerint még nem lejátszott meccs, hogy Gyurcsány pártelnök lesz-e vagy sem. Ugyanakkor – a politológusok szerint – lépései tovább élezhetik az MSZP belső feszültségeit.

Kovács András
2011. 05. 03. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány kérdései bármelyik más országban egy hatigenes pártnépszavazásnak számítanának, ám a hazai viszonyok között csak egy machiavellista politikai fogásról van szó – mondta az MNO-nak Simon János. Gyurcsány Ferenc kedden hozta nyilvánosságra azt a hat kérdést, amelyeket pártszavazásra szeretne bocsátani.

A politológus szerint súlyos konfliktushelyzetet jelent, hogy „Gyurcsány nem konzultált saját pártja vezetésével”. Probléma az is – hívja fel a figyelmet Simon –, hogy a politikus saját maga ilyen előtérbe helyezésével akár még jogszabály szerinti pártfegyelmet is sérthet. Hiába is vannak esetleg pozitív elemei a felvetéseknek, azokat éppen Gyurcsány Ferenc személye hitelteleníti – teszi hozzá az elemző, aki példaként hozza a volt miniszerelnök meggazdagodása körüli ügyeket. „Ő már sajátosan átláthatatlan úton meggazdagodott, s most ebből az útból ki akarja zárni a többieket.”

Simon szerint a volt pártelnök egyben hátország kiépítésébe kezdett. „Egyelőre nehéz megmondani, hogy Gyurcsány lehet-e még pártelnök, egyelőre semmi sincs kizárva” – feleli felvetésünkre a politológus. Gyurcsány Ferenc mozgolódása mindenképpen üzenet Mesterházy Attilának, de a volt pártelnök biztos sokat tud a belső pártügyekről, így Mesterházy Sukoró ügyében most még kénytelen kiállni mellette – mondta Simon, aki szerint jelenleg a pártban „kéz kezet fog”. Simon szerint „a fityisz ideje csak később jön el”.

Gyurcsány Ferenc még április végén lepte meg a szocialistákat azzal a kezdeményesével, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzetét vessék össze a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök szinte azonnal vissza is szólt Gyurcsánynak.

Akció, célok

Gyurcsány Ferenc mostani akciójának a célja, hogy a pártszavazás révén kiderülhet, hogy mekkora is a támogatottsága az egykori miniszterelnöknek a tagság körében – mondta el az MNO-nak Kiszelly Zoltán politológus. Kiderülhet, hogy igaz-e az az állítás, hogy Gyurcsánynak tényleg olyan széles a párttagság körében az elfogadottsága, mint arról sokszor beszélnek – tette hozzá. Kiszelly szerint az akció másik célja, hogy megszabadítsa az MSZP-t a korrupciós stigmától. Úgy látja, hogy a volt miniszterelnök ezzel a nyári uborkaszezont is képes lesz kitölteni, mivel a hívei folyamatosan járni fogják a helyi szervezeteket, amelynek révén mozgósíthatja a párton belüli híveit.

Átrendezné a párt viszonyait

Gyurcsány szeretné átrendezni a párt belső erőviszonyait, hogy a 2012-es tisztújításon az ő politikája vagy egy hozzá közel álló ember kerüljön domináns pozícióba – mutatott rá a politológus. A szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy előbbre hozzák a szocialisták kongresszusát, hogy így csökkentsék a belső feszültségeket. Jól látható, hogy a bukott miniszterelnök egy gyűjtőpártban, míg az „öregek” egy karakteres baloldali pártban gondolkoznak – tette hozzá. „Mekkora pofont ne adjak?” – foglalta össze Gyurcsány politikájának lényegét Kiszelly. Ez azt jelenti, hogy a mostani szavazás során a volt pártelnök felmérheti, hogy mekkora a támogatottsága. Ha elég sokan támogatják, akkor vélhetőleg integrálni kell őt a pártszervezetbe, ha ez nem történik meg, akkor ott marad még az új párt alakításának lehetősége, amit a mostani MSZP-vezetés is el akar kerülni. Szerinte a pártszakadás egyelőre nem valószínű, de az is befolyásolhatja a jövőbeli lépéseket, hogy az ország mely részén rendelkezik jelentős támogatottsággal Gyurcsány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.