Hárommilliárd dollárt akarnak a felkelők

A líbiai felkelők hárommilliárd dolláros kölcsönt kérnek a nyugati kormányoktól, arra hivatkozva, hogy az általuk ellenőrzött térség gazdasága ellenkező esetben hónapokon belül az összeomlás szélére juthat.

MNO
2011. 05. 03. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelkérelmet az amerikai, a francia és az olasz kormányhoz intézték a felkelők, garanciának pedig Moammer el-Kadhafi líbiai vezető külföldön befagyasztott vagyonát javasolták. „A rendelkezésünkre álló pénzeszközök talán három, legföljebb négy hónapra elegendők” – jelentette ki kedden Ali Tarhoni, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) gazdaságért és olajszektorért felelős tagja. Mint hozzátette, az ÁNT és a vele kapcsolatban álló külföldi hatalmak egyetértésre jutottak arról, hogy a csütörtökön Rómában tartandó tanácskozáson döntenek a hitelt folyósítani hivatott testület létrehozásáról.

A líbiai felkelők vezetői már nem követelik Kadhafi külföldön zárolt vagyonának felszabadítását és az ÁNT részére történő átutalását. Ugyanakkor el akarják érni, hogy hitelhez jussanak azon országok részéről, amelyek zárolták Kadhafi náluk lévő vagyonát. A líbiai vezető becslések szerint 165 milliárd dollárral rendelkezik a világ különböző országaiban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.