Hatalmas összeget kapott a múzeum

Összesen 800 millió dollárt (több mint 145 milliárd forintot) adományozott egy arkansasi múzeumnak Sam Walton, a Wal-Mart alapítójának családja.

MNO
2011. 05. 07. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York Times szerint ez a legnagyobb adományozott összeg, amelyet valaha amerikai művészeti múzeum kapott. A Crystal Bridges Museum of American Artot Sam Walton lánya, Alice alapította a Wal-Mart, a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca fő központjának is helyet adó Bretonville-ben. Az intézmény november 11-én nyit. A múzeum igazgatója szerint a pénzből 325 millió dollárt festmények vásárlására, 350 millió dollárt pedig a üzemi költségekre fordítanak. A fennmaradó összeget karbantartásra költik majd.

A csaknem 19 ezer négyzetméternyi múzeum átfogó gyűjteményében a XVII. század gyarmatosítási időszakától a jelenkor kortárs festményeiig számos alkotás helyet kap majd. Az intézmény célja, hogy a látogatók átfogó képet kaphassanak az amerikai művészet történetéről. A múzeum művészeti körökben ismert alapítója, Alice Walton immár hat éve foglalkozik a gyűjteménnyel. Az elmúlt hónapokban például Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Kara Walker és Roxy Paine alkotásaira is szert tett az intézmény számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.